Dosseman

Guld avslöjar okänd handelsrutt till Troja

Kemiska analyser tyder på att antikens Troja köpte dyrbara guldsmycken från en handelspartner över 150 mil därifrån.

Den tyske arkeologen Heinrich Schliemann lokaliserade 1873 Troja och det han betecknade som kung Priamos guldskatt. Ända sedan dess har historiker undrat varifrån guldet i skatten kom.

Nu har en grupp arkeologer från Tyskland, Italien, Österrike och Grekland kommit på svaret.

De har undersökt guldföremål från de tre stora forntidsstäderna Ur i Irak, Poliochne i Grekland och Troja i Turkiet för att jämföra dem med andra kända guldfynd från perioden 2500 till 2000 före Kristus.

Arkeologerna använde sig av så kallad fotoablation – en teknik som gör det möjligt att utföra isotopanalyser av guld i till exempel smycken utan att skada smycket.

Isotopanalyserna avslöjade att en stor del av guldet från de tre städerna hade samma ursprung.

Guldsmyckena från Kolchis (dagens Georgien) fraktades troligen över Svarta havet, genom Bosporen och till slut genom det smala sundet Dardanellerna för att nå fram till Troja.

© Shutterstock, VÄRLDENS HISTORIA

Samhandel anno 2500 f.Kr.

Ernst Pernicka från Curt-Engelhorn-Centre Archaeometry i Mannerheim Tyskland förklarar.

”De gemensamma beståndsdelarna i guldet från Troja, Poliochni och Ur överensstämmer bäst med guld från bronsålderns Georgien.”

Det tyder på att guld utvunnet i Georgien (kallat Kolchis under antiken) spreds över Mindre Asien, Mellanöstern och Medelhavet.

”Det betyder att det för 4 500 år sedan måste ha funnits handelsrutter mellan dessa avlägsna regioner”, säger Ernst Pernicka.