Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

slädhundar, grönland, urgamla

Grönlands slädhundar är urgamla

Benfynd i östra Sibirien visar att slädhundar drog runt på människans bytesdjur för 9 500 år sedan.

Shutterstock

Nya studier av grönländska slädhundars arvsmassa har visat att rasen är betydligt äldre än forskarna hittills trott.

Den gängse uppfattningen har varit att rasen uppstod vid tiden kring Jesu födelse, men nu måste hundarnas födelseår flyttas minst 7 500 år tillbaka i tiden.

Resultatet har kommit sedan forskarna jämfört arvsmassan hos nutida slädhundar med den från 9 500 år gamla hundben från ryska Zjochovön i Östsibiriska havet.

Studien visade att de grönländska slädhundarna är praktiskt taget identiska med sina gamla sibiriska artfränder: ”Våra analyser visar att de forntida hundarna var nära besläktade med dagens slädhundar. Bara det är stort, eftersom det flyttar hela vår uppfattning om när människor började använda hundar”, säger postdoktor Mikkel Holger Strander Sinding vid Trinity College i Dublin i Irland.

slädhundar, grönland, riktig släde, urgammal

Än i dag använder grönländarna slädhundar.

© Shutterstock

Hundarna drog isbjörnar och renar

Förutom de gamla hundbenen har forskarna hittat rester efter något som de tror kan vara hundslädar. De har troligen använts för att transportera nedlagda djur, till exempel isbjörnar och renar.

Forskarna tror att det även på den tiden var hundarna som drog slädarna med människornas nedlagda vilt.

Mot bakgrund av studien argumenterar Mikkel Sinding för att det bör göras en insats för att bevara Grönlands slädhundar: ”I en tid då ursprungliga folkgruppers kulturer har åsidosatts i många delar av världen är det fint att se att vissa traditionella hundar fortfarande har en plats där de hör hemma.”

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj