Grav innehöll världens äldsta identiska tvillingpar

En grupp forskare vid universitetet i Wien har gjort en anmärkningsvärd upptäckt genom att studera kvarlevorna av två barn i en uråldrig grav.

En grupp forskare vid universitetet i Wien har gjort en anmärkningsvärd upptäckt genom att studera kvarlevorna av två barn i en uråldrig grav.

Natural History Museum of Vienna

Världens äldsta exempel på en grav med enäggstvillingar finns i Österrike. Det visar en ny studie av kvarlevorna av två barn i en 31 000 år gammal grav sex mil nordväst om Wien.

Tvillingarna upptäcktes 2005, och redan då väckte fyndet stort intresse.

Först nu har emellertid ett forskarlag vid universitetet i Wien lyckats utvinna tillräckligt med dna från benen för att bedöma vilken relation de döda hade.

”Det faktum att tillräckligt med högkvalitativt dna kunde utvinnas från dessa gamla barnskelett kan jämföras med sannolikheten för att vinna på lotto”, förklarar studiens ledare, Maria Teschler-Nicola, i ett uttalande till pressen.

Tvillingarna i graven var täckta med röd ockra.

© Natural History Museum of Vienna

Tänderna avslöjar åldersskillnaden

Forskarna vet också att graven öppnades efter att den etablerats. Förklaringen är att den ene tvillingen avled kort efter födseln, medan hans bror överlevde i cirka femtio dagar.

Åldersskillnaden har forskarna kommit fram till genom att analysera spädbarnens tandutveckling:

Ett mörkt streck på tandanlagen, den så kallade newborn line (födelselinjen) i emaljen, markerar tiden före och efter ett barns födelse.

Att tvillingarna begravdes tillsammans visar enligt forskarna att de hörde ihop i medvetandet hos den grupp som de tillhörde.