Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grav innehöll världens äldsta identiska tvillingpar

En grupp forskare vid universitetet i Wien har gjort en anmärkningsvärd upptäckt genom att studera kvarlevorna av två barn i en uråldrig grav.

Natural History Museum of Vienna

Världens äldsta exempel på en grav med enäggstvillingar finns i Österrike. Det visar en ny studie av kvarlevorna av två barn i en 31 000 år gammal grav sex mil nordväst om Wien.

Tvillingarna upptäcktes 2005, och redan då väckte fyndet stort intresse.

Först nu har emellertid ett forskarlag vid universitetet i Wien lyckats utvinna tillräckligt med dna från benen för att bedöma vilken relation de döda hade.

”Det faktum att tillräckligt med högkvalitativt dna kunde utvinnas från dessa gamla barnskelett kan jämföras med sannolikheten för att vinna på lotto”, förklarar studiens ledare, Maria Teschler-Nicola, i ett uttalande till pressen.

Tvillingarna i graven var täckta med röd ockra.

© Natural History Museum of Vienna

Tänderna avslöjar åldersskillnaden

Forskarna vet också att graven öppnades efter att den etablerats. Förklaringen är att den ene tvillingen avled kort efter födseln, medan hans bror överlevde i cirka femtio dagar.

Åldersskillnaden har forskarna kommit fram till genom att analysera spädbarnens tandutveckling:

Ett mörkt streck på tandanlagen, den så kallade newborn line (födelselinjen) i emaljen, markerar tiden före och efter ett barns födelse.

Att tvillingarna begravdes tillsammans visar enligt forskarna att de hörde ihop i medvetandet hos den grupp som de tillhörde.

Läs också:

Arkeologi

350 år gammalt riddarhjärta hittat i änkans grav

2 minuter
Arkeologi

Arkeologer tog i med storsläggan för att rädda keltisk grav

2 minuter
Arkeologi

Mini-terrakottaarmé utgrävd i Kina

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj