Gigantisk staty hittad i faraonernas land

I flera år har Mattaryadistriktet varit en arkeologisk öken, men år 2012 trotsade tyska arkeologer dödsstämpeln och började gräva efter forntidsfynd – en utgrävning som nu har visat sig vara värd ansträngningarna.

Arkeologer och boende i området strömmade till för att se den kungliga statyn, efter att den lyfts upp ur den leriga gropen. Statyn hittades i flera delar, och är sammanlagt nio meter hög.

© AFP, Khaled Desouki

Tyska arkeologer har efter lång tids grävande hittat en 3000 år gammal staty, som tros föreställa Egyptens störste farao, Ramses II.

Fyndet kan enligt Egyptens fornminnesministerium beskrivas som ”en av de viktigaste arkeologiska upptäckterna".

Området var arkeologiskt utdömt

Statyn är nio meter hög och har hittats i marken mellan två bostadsfastigheter i den heliga forntidsstaden Heliopolis i nordöstra Kairo.

I dag heter distriktet Mattarya och har tidigare förklarats som arkeologiskt ointressant av Egyptens politiker.

”Vi trodde att platsen skulle vara tom, så fyndet var verkligen en överraskning", berättar utgrävningens ledare, Dietrich Raue från Leipzigs universitet, entusiastiskt.

Ramses II hyllade solguden

Inga inskriptioner indikerar att statyn föreställer Ramses II, men arkeologerna pekar på fyndplatsen som det avgörande spåret.

Statyn hittades nämligen nära ingången till ett tempel helgat åt den berömde faraon, vilket gör att det är troligt att den föreställer honom.

Ramses II regerade från 1279 före Kristus till 1224 före Kristus och är känd för sina många krig. Under samma period var Heliopolis en av Egyptens huvudorter, och där fanns – utöver Ramses eget soltempel – det viktigaste templet för tillbedjan av den mäktige solguden Ra.

Utgrävningen har även lett till fyndet av en mindre staty av Ramses barnbarn Seti II, men arkeologerna hoppas hitta fler lämningar från den heliga staden, och kommer därför att fortsätta att gräva.