Georadar hittar begravt vikingaskepp i Norge

Arkeologer i Norge har gjort ett sensationellt fynd vid staden Halder. Där finns bland annat spår efter ett intakt vikingaskepp och åtskilliga långhus.

Vikingaskeppet har använts som gravplats för en mäktig person i vikingasamhället.

Undersökningar kring gravhögen Jellhaugen i sydöstra Norge på gränsen till Sverige har avslöjat spår efter ett intakt vikingaskepp.

”Fyndet ser otroligt spännande ut. Vi har endast tre välbevarade vikingaskepp här, så det här fyndet kommer att få stor historisk betydelse”, säger sektionschefen vid NIKU (Norsk Institut for Kulturforskning) Knut Paasche.

Första vikingaskeppet på över hundra år

Norges tre tidigare utgrävda vikingaskepp är alla konserverade och utställda i Vikingeskibshuset på halvön Bygdø i Oslo. De hittades 1867, 1880 respektive 1904, så de norska arkeologerna har goda skäl att vara entusiastiska.

”Detta nya skepp kommer otvivelaktigt att vara av stort historiskt värde, eftersom vi kommer att kunna undersöka det med alla den moderna arkeologins möjligheter”, förklarar Paasche.

Omkring tjugo meter långt

Skeppet ligger endast en halv meter under marken och tros vara omkring tjugo meter långt. Eliten i vikingarnas samhällen, till exempel kungar, begravdes ibland i skepp, och arkeologerna anser att det är vad som hänt här.

De är dock avvaktande med att göra en egentlig utgrävning, eftersom de inte vet hur skeppets gamla plankor kommer att ­reagera, när de kommer upp ur marken.

I stället ska hela området undersökas ytterligare med metoder som inte stör jorden för att slå fast exakt hur stor gravplatsen är, och hur föremålen ligger i graven.

Utöver skeppet har undersökningarna även påvisat spår efter åtskilliga gravhögar samt fem långhus, varav en del är imponerande stora.