Anadolu Agency
Hettiter skelett utgrävning

Genombrott: hettitiska skelett återfunna

I centrala Turkiet har en grupp arkeologer för första gången hittat ett skelett av en kvinna från de sägenomspunna hettiterna.

Ett 3 500 år gammalt kranium och ett lårben har fått arkeologerna att jubla.

Skelettdelarna hittades i ruinerna av den forntida staden Sapinuwa, som uppfördes av de gåtfulla hettiterna.

”Det är ett extremt viktigt fynd”, berättar professor Aygül Süel vid Hitit Üniversitesi för turkiska medier.

Kan lösa gåtan om hettiterna

Enligt henne tillhör benen en ung kvinna som eventuellt tillhörde hettiternas kungafamilj, vilket gör fyndet unikt.

”Hittills har ingen hittat vare sig hettitiska kungagravar eller hettitiska skelett”, säger hon.

Anledningen till det är att hettiterna normalt kremerade sina döda. Arkeologerna har därför bara hittat benfragment, som inte har kunnat ge dem särskilt mycket information.

En kol-fjorton-analys av det nya fyndet kommer att ge forskarna en exakt datering av skelettet, medan en dna-analys kan avslöja hettiternas ursprung.

Skapade mäktigt rike

Sapinuwa, där skelettdelarna hittades, var ett av hettiternas största religiösa och administrativa centrum, där även flera kungar hade sitt residens.

Hettiterna etablerade sig i Mindre Asien på 2000-talet före Kristus. Omkring år 1400 före Kristus hade de skapat ett av bronsålderns mäktigaste riken, som härskade över större delen av Mindre Asien samt dagens Libanon och Syrien. Man utmanade till och med de egyptiska faraonerna.

Omkring år 1180 före Kristus invaderades riket av sina många fiender, varefter hettiterna försvann ur historien på ett lika gåtfullt sätt som de en gång dykt upp.