Gamla symboler bevisar förödande meteoritnedslag

I decennier har forskare lekt med hypotesen att ett våldsamt bombardemang av meteoriter kan ha utlöst den miniistid som bland annat tog kål på mammuten. De har dock saknat konkreta bevis. Tills nu.

Forskare anser att en skur av meteoriter har utlöst en sträng istid.

© Shutterstock

På en pelare i Gobelki Tepe, världens äldsta tempel, som är beläget i Turkiet, syns ett antal mystiska symboler av bland annat djur, som forskarna inte har fått rätsida på.

Nu har emellertid forskare vid University of Edinburg kommit fram till att symbolerna representerar stjärnbilder – och en meteoroidsvärm på kolissionskurs med jorden.

Symbolerna är intressanta framför allt för att de utgör det första beviset för ett meteoritnedslag, som forskarna hittills inte kunnat hitta ett enda fysiskt bevis för.

Symbolerna på pelaren i templet Gobekli Tepe i södra Turkiet.

© Alistair Coombs

Inga bevis förrän nu

För cirka 13000 år sedan sjönk temperaturen plötsligt drastiskt. Det var början på en tusen år lång miniistid. Ett meteoritnedslag kan vara förklaringen till en istid, eftersom ett sådant kan orsaka en nedkylning av jorden.

Arkeologerna från Skottland har jämfört tempelpelarens stjärnbilder och deras placeringar på himlen med en datorsimulering, som kan visa hur stjärnbilderna stod på himlen över Turkiet för många tusen år sedan.

Det visar sig att pelarens astronomiska placeringar är ett porträtt av himlen som den såg ut för 13000 år sedan.

Dödade mammuten

Därmed anser forskarna att de nu bevisat att ett kraftigt meteoritnedslag inträffade för 13000 år sedan.

Det förklarar även vad som kan ha utlöst miniistiden, som har fått skulden för att ha utplånat mammuten.

På pelaren finns även en bild av en man utan huvud, vilket anses symbolisera de katastrofer som drabbade människan efter meteoritnedslaget.