Landratsamt Konstanz, Kreisarchäologie, Foto: Björn Schleicher
allensbach galge bodensjön

Galgplats full av skelett

Skeletten hittades när arkeologerna undersökte en gammal avrättningsplats i närheten av en av Tysklands mest kända sjöar.

Skelettdelar från minst ett tjugotal människor har dykt upp nära fundamentet till en galge i Allensbach i de sydtyska Alperna.

”Vi har hittat åtta till tio skelett eller delar av skelett samt rester av brända kroppar, troligen ytterligare tio individer”, berättar arkeologen Jürgen Hald från distriktet Konstanz för VÄRLDENS HISTORIA.

Enligt Hald hittades ett av skeletten liggande på mage med händerna bundna på ryggen.

Han tror därför att benen tillhör brottslingar som dömdes på den närliggande ön Reichenau och sedan avrättades i Allensbach.

allensbach galge bodensjön

Ett av skeletten hittades liggande på mage med händerna bundna på ryggen (gul pil). Här undersöks det av arkeologen Jürgen Hald och en av hans kollegor.

© Landratsamt Konstanz, Kreisarchäologie, Foto: Björn Schleicher

Samtliga döda var män

Enligt det lokala arkivet restes galgen år 1653 och fortsatte användas till år 1770. De preliminära studierna visar att samtliga skelett tillhör män och att de var över tjugo år gamla.

Det är dock ovisst vad männen hade gjort för att förtjäna sina sorgliga öden: ”Det kan ha rört sig om bland annat mord, stöld, svart magi och häxkonst”, säger Jürgen Hald.

Enligt samtida källor var avrättningarna troligen något som lockade till sig åskådare.

galge avrättning

Offentliga avrättningar utvecklades inte sällan till stora folkfester med stånd och gycklare, medan folkmassan spänt väntade på att brottslingarna skulle bringas om livet.

© Yolanda Perera Sánchez/Imageselect

Kroppsdelar föll ner från galgen

Enligt Hald är det svårt att säga vad det beror på att vissa ben tycks vara brända. I avskräckande syfte lät man emellertid vissa personer som avrättades hänga kvar i galgen i veckor och månader. Därför kan kroppsdelar ha fallit ner för att sedan brännas.

Jürgen Hald påpekar att man sällan har hittat så här välbevarade avrättningsplatser i Tyskland.

Upptäckten ger därmed forskarna en enastående möjlighet att analysera avrättningsplatsen med ny teknik.