Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskarna har undersökt hundratals fotspår som en grupp neandertalare lämnade efter sig på Normandies kust.

© Dominique Cliquet/AFP/Ritzau Scanpix
Kultur - Arkeologi

Fotspår visar: Neandertalarna var längre än man har trott

En fransk forskargrupp som har undersökt hundratals bevarade fotspår efter neandertalare har hittat en uppsättning spår som kan innebära att vi tvingas omvärdera vår bild av den primitiva människoarten.

Över 80 000 år gamla fotspår från neandertalare ger anledning att tro att de kanske inte var så kortväxta som forskarna har trott.

De totalt 257 fotspåren kommer från 10–13 neandertalare som i förhistorisk tid gick längs kusten i Normandie i Frankrike.

Flest spår efter neandertalarbarn

”Fotavtryck är väldigt intressanta, eftersom de dels ger en ögonblicksbild av livet för hominider som neandertalare, dels gör det möjligt för oss att beräkna gruppens storlek och sammansättning”, säger Jérémy Duveau på Muséum national d’histoire naturelle till tidskriften New Scientist.

Enligt Duveau sattes de allra flesta fotspåren av neandertalarbarn i olika åldrar, men bland fotspåren finns även en uppsättning spår från en vuxen – och de skiljer sig markant från de övriga.

Fotspår avslöjar ovanlig längd

Utifrån fotavtryckens mått kunde forskarna räkna ut att personen i fråga var minst 175 centimeter lång. Hittills har arkeologerna bara hittat skelettdelar från neandertalare som tyder på en genomsnittlig längd av 150–160 centimeter.

Antingen var personen som satte fotspåren ovanligt lång, eller så var neandertalarna som art betraktat längre än man har trott.

Läs också:

neandertalare figueira brava havsdjur
Arkeologi

Neandertalarna överraskar igen

2 minuter
neandertalare vulkan fotspår
Arkeologi

Vilka var det som vandrade på den aktiva vulkanen för 349 000 år sedan?

2 minuter
Arkeologi

Gammal tand avslöjar: Neandertalare tog smärtstillande medicin

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj