Fotspår visar: Neandertalarna var längre än man har trott
En fransk forskargrupp som har undersökt hundratals bevarade fotspår efter neandertalare har hittat en uppsättning spår som kan innebära att vi tvingas omvärdera vår bild av den primitiva människoarten.

Forskarna har undersökt hundratals fotspår som en grupp neandertalare lämnade efter sig på Normandies kust.
Över 80 000 år gamla fotspår från neandertalare ger anledning att tro att de kanske inte var så kortväxta som forskarna har trott.
De totalt 257 fotspåren kommer från 10–13 neandertalare som i förhistorisk tid gick längs kusten i Normandie i Frankrike.
Flest spår efter neandertalarbarn
”Fotavtryck är väldigt intressanta, eftersom de dels ger en ögonblicksbild av livet för hominider som neandertalare, dels gör det möjligt för oss att beräkna gruppens storlek och sammansättning”, säger Jérémy Duveau på Muséum national d’histoire naturelle till tidskriften New Scientist.
Enligt Duveau sattes de allra flesta fotspåren av neandertalarbarn i olika åldrar, men bland fotspåren finns även en uppsättning spår från en vuxen – och de skiljer sig markant från de övriga.
Fotspår avslöjar ovanlig längd
Utifrån fotavtryckens mått kunde forskarna räkna ut att personen i fråga var minst 175 centimeter lång. Hittills har arkeologerna bara hittat skelettdelar från neandertalare som tyder på en genomsnittlig längd av 150–160 centimeter.
Antingen var personen som satte fotspåren ovanligt lång, eller så var neandertalarna som art betraktat längre än man har trott.