Försvunnen runsten hittad nära Uppsala
År 1830 försvann en stor runsten och arkeologerna trodde att den gått om intet. Nu har stenen hittats vid en kyrka.

Hagbys nya kyrka byggdes år 1830 ovanpå ruinerna efter medeltidskyrkan. Runstenen pryds av en fågel, en drake och orden”Jarl och ... stenen efter Gerfast, hans far”. En liten bit av runstenen saknas varför det är en lucka i texten.
Egentligen skulle hantverkarna bara gräva ner en ny åskledare vid Hagby kyrka utanför Uppsala, men så stötte spaden emot något hårt i jorden.
Arkeologen Emelie Sunding var på plats för att övervaka grävarbetet och hon kunde på bara några minuter slå fast att de hittat en stor runsten från vikingatiden. Och dessutom en runsten som varit försvunnen sedan år 1830.
Då revs Hagbys fallfärdiga medeltidskyrka för att ge plats åt en modern kyrka.
Berömdhet i runornas värld
I samband med nybygget försvann runstenen och enligt rykten kördes den till den lokale stenhuggaren för att bli till en kvarnsten. Historien var som tur är inte sann. Den 180 centimeter höga och 130 centimeter breda runstenen låg på sin ursprungliga plats vid ingången till medeltidskyrkan och hade bara täckts av jord. Lokalbefolkningen hade därefter glömt bort den stora stenen.
Redan på 1600-talet återgav en svensk konstnär inskriptionerna på stenen och hans illustration fanns med i boken Bautil från år 1750 som berättar om de flesta av Sveriges kända runstenar.
Därför var stenen också lätt att identifiera och vad som först liknade en vanlig gravsten visade sig vara lite av en kändis inom runstensvärlden.