Y. Billig
Jerusalem toalett

Forskare hittar världens äldsta bevis för dysenteri

Israeliska arkeologer fann år 2019 en 2 600 år gammal stentoalett i Jerusalem. Nu visar analyser att toaletten ruvar på en hemlighet – det tidigaste exemplet på en parasit som orsakar extremt dålig mage.

Dysenteri. Bara ordet räcker för att framkalla minnen av blodiga diarréer, huvudvärk och feber för alla som haft oturen att uppleva det.

Orsaken är ofta en infektion med parasiten Giardia duodenalis och nu har israeliska arkeologer hittat det äldsta konkreta beviset för parasitens existens – i en behållare under ett avträde i Jerusalem från omkring år 600 före Kristus.

Fyndet, som nyligen publicerades i en studie, avslöjar att dysenteri måste ha varit vanligt förekommande i det gamla Juda rike.

”Vi förmodar att det kan ha varit ett stort problem i tidiga städer i forntidens Främre Orienten på grund av överbefolkning, värme, flugor och begränsad tillgång till vatten på sommaren”, säger studiens huvudförfattare Piers Mitchell vid Cambridge University.

Jerusalem toalett

Toaletten som parasiten hittades i har troligen tillhört den absoluta eliten, så dysenteri drabbade alla samhällsskikt.

© Israel Antiquities Authority

Dysenteri har plågat oss i över 5 000 år

Den nyligen hittade stentoaletten kan se primitiv ut, men omkring 600 före Kristus var den betydligt bättre än vad de flesta använde för att uträtta sina behov. Den hittades tillsammans med en liknande toalett i en överklassvilla. Toaletten har två hål – ett stort för avföring och ett mindre, som arkeologerna tror var avsett för urin.

Under toaletten fanns en septiktank, där arkeologerna hittade spår av parasiten Giardia duodenalis, keramikskärvor och ben från djur.

Även om fyndet är det första konkreta beviset för parasiten och därför även för dysenteri, så har åkomman utan tvekan existerat flera tusen år tidigare. Redan de gamla mesopotamierna beskrev dysenteri i texter från 3000–4000 före Kristus.

Mesopotamierna var de första som byggde stora städer som gjorde att människor levde tätt intill varandra – vilket gav sjukdomen optimala förutsättningar för att kunna spridas.