Era Arqueologia SA

Forskare hittar Stonehenge i trä

Ett antal mystiska cirklar av stolphål som upptäckts i Portugal påminner överraskande mycket om det världskända brittiska monumentet Stonehenge.

Resterna efter flera cirklar av uråldriga trästolpar har upptäckts i Portugal. Träet har i dag ruttnat bort, och arkeologerna har därför hittat endast hålen där stolparna stod.

Konstruktionen har en diameter av tjugo meter och påminner mycket om Stonehenge, det berömda brittiska stenåldersmonumentet.

Arkeologernas datering av stolphålen visar att de grävdes för cirka 4 500 år sedan – vid samma tid som Stonehenge uppfördes.

I stolpraden har forskarna dessutom hittat en öppning, som tycks ha placerats så att solens strålar vid sommarsolståndet – årets längsta dag – skulle skina in.

Flera av stenarna vid Stonehenge är också placerade så att de vid sommarsolståndet vetter mot den uppåtgående solen.

© Shutterstock

Liknande trästrukturer är kända från England

Dessa sammanträffanden bidrar till att “understryka den nära kopplingen mellan dessa arkitektoniska byggnadsverk från stenåldern”, förklarar utgrävningsledaren António Valera för tidningen The Portugal News.

Från England känner forskarna till liknande cirklar av stolphål – till exempel Woodhenge i södra England. Vilken funktion Stonehenge och stolpcirklarna har haft är dock oklart.

Sannolikt har stolpcirklarna i Portugal varit ”en ceremoniell plats”, antar Valera.