Forskare: Grekerna tillverkade Kinas terrakottasoldater
Forskare som undersökt den kinesiska terrakottaarmén menar att grekiska skulptörer reste till Kina för redan 2 200 år sedan.

En undersökning av Kinas terrakottaarmé har gett ett ytterst överraskande resultat.
Kinas mest berömda arkeologiska fynd, en armé på 8 000 terrakottasoldater, är egentligen grekisk. Det konstaterar de forskare som har undersökt statyerna.
Teorin är kontroversiell eftersom Kina och Europa enligt historieböckerna inte ska ha haft direkt kontakt då statyerna tillverkades för 2 200 år sedan.
Kineserna tillverkade små figurer
Men enligt arkeologen Li Xiuzhen som grävt ut soldaterna tyder flera nya upptäckter på att grekerna måste haft ett finger med i spelet då de kinesiska lerkrigarna framställdes.
Först och främst hade kineserna ingen tradition av att skapa stora, realistiska statyer då soldaterna framställdes. Arkeologiska fynd visar att kineserna enbart skapade enkla statyer på ca 20 cm och Xiuzhen understryker att det dramatiska stilbytet måste kommit efter påverkan utifrån.
Dessutom liknar några av de kinesiska statyerna påfallande mycket dåtidens grekiska figurer och undersökningar har visat att flera bronsskulpturer som hittats i närheten av soldaterna är gjutna med europeiska metoder.
Grekisk konstnär hjälpte till
”Vi tror nu att terrakottaarmén och bronsskulpturerna inspirerats av antikens grekiska skulpturer”, säger Xiuzhen som får stöd av konsthistorikern Lukas Nickel från universitetet i Wien.
”Jag tänker mig att en grekisk skulptör har undervisat de lokala”, säger österrikaren som undersökt terrakottaarmén.
Forskaren menar att kineserna kan ha fått kunskap om grekisk konst via de statyer Alexander den stores här tog med sig till Asien på 300-talet f.Kr.