A. Burkhardt
9 000 år gammalt pärlhalsband

Forskare återskapar unikt halsband från stenåldern

År 2018 upptäckte arkeologer tusentals stenålderspärlor i en grav i södra Jordanien. Nu har de återskapat ett av de mest konstfärdiga halsbanden från den tiden och samtidigt upptäckt ett omfattande handelsnätverk som existerade för 9 000 år sedan.

Pärla för pärla har ett team av europeiska forskare omsorgsfullt återskapat ett halsband som tillverkades för cirka 9 000 år sedan.

Pärlorna grävdes fram 2018 i byn Ba'ja, som ligger 14 kilometer från den antika staden Petra i Jordanien.

Här bodde några av de första människorna, som lämnade livet som jägare och samlare till att ägna sig åt jordbruk och djurhållning.

Pärlorna hittades i en grav där ett litet barn hade lagts till vila. Nära barnets bröst och hals låg pärlorna i två små högar.

Efter de första undersökningarna insåg forskarna att de cirka 2 500 pärlorna hade en mängd olika former och var gjorda av stenar, snäckskal, pärlemor och bärnsten.

Konstfulla smycken har kostat en förmögenhet

Sedan 2018 har forskarna ägnat oändligt många timmar åt att mäta och beräkna hur de många pärlorna ursprungligen sattes ihop för att återskapa det 9 000 år gamla smycket.

9 000 år gammalt pärlhalsband

De pärlor som förstördes efter 9 000 år har ersatts med svarta skumgummipärlor.

© A. Burkhardt

Rekonstruktionen "överträffade våra förväntningar eftersom den visade ett imponerande halsband med flera rader som både har en komplex sammansättning och en vacker design". skriver forskarna.

De tror också att det krävdes extraordinärt hantverkskunnande för att tillverka halsbandet och att det därför var extremt värdefullt.

Barnet i graven tillhörde troligen byns elit och begravningen kan ha varit en viktig social händelse, skriver forskarna.

Forskarna vet dock inte mycket om den kultur som skapade halsbandet.

Däremot vet man att Ba'ja var bebott 7 400-6 800 år före Kristus, med upp till 600 invånare som bodde i stenhus med flera våningar och livnärde sig på djuruppfödning.

Uppenbarligen hade kulturen också omfattande handelsförbindelser, eftersom pärlemor till halsbandet förmodligen kommer från Röda havet, som ligger över 1 000 kilometer bort.

Utgrävda ruiner i Ba'ja

Invånarna i Ba'ja bodde i stenhus med flera våningar för 9 000 år sedan. Ibland begravdes döda familjemedlemmar under golvet i källaren.

© Ana al'ain