Pärlorna hittades i en grav där ett litet barn hade lagts till vila. Nära barnets bröst och hals låg pärlorna i två små högar.
Efter de första undersökningarna insåg forskarna att de cirka 2 500 pärlorna hade en mängd olika former och var gjorda av stenar, snäckskal, pärlemor och bärnsten.
Konstfulla smycken har kostat en förmögenhet
Sedan 2018 har forskarna ägnat oändligt många timmar åt att mäta och beräkna hur de många pärlorna ursprungligen sattes ihop för att återskapa det 9 000 år gamla smycket.
Rekonstruktionen "överträffade våra förväntningar eftersom den visade ett imponerande halsband med flera rader som både har en komplex sammansättning och en vacker design". skriver forskarna.
De tror också att det krävdes extraordinärt hantverkskunnande för att tillverka halsbandet och att det därför var extremt värdefullt.
Barnet i graven tillhörde troligen byns elit och begravningen kan ha varit en viktig social händelse, skriver forskarna.
Forskarna vet dock inte mycket om den kultur som skapade halsbandet.
Däremot vet man att Ba'ja var bebott 7 400-6 800 år före Kristus, med upp till 600 invånare som bodde i stenhus med flera våningar och livnärde sig på djuruppfödning.
Uppenbarligen hade kulturen också omfattande handelsförbindelser, eftersom pärlemor till halsbandet förmodligen kommer från Röda havet, som ligger över 1 000 kilometer bort.