Forskare återskapar 500 år gammalt offer till gudarna

1995 upptäckte forskare en mumifierad tonårsflicka högt uppe i Anderna. Nu gör ny teknik och skickligt hantverk det möjligt att se hur "Isjungfrun" såg ut innan hon blodigt offrades till gudarna.

Mumie Peru

Junita-mumien ligger i en helt kontrollerad miljö bakom flera lager av plexiglas på Museum Santuarios Andinos i södra Peru.

© Diego Ramos/AFP/Ritzau Scanpix

"Juanita", även känd som "Isjungfrun", är mumien av en tonårig inkaflicka.

Hon offrades till gudarna för omkring 500 år sedan, men nu har ett internationellt team av forskare och en svensk konstnär skapat en silikonbyst som visar hur Juanita kan ha sett ut före sitt blodiga slut.

Baserat på forskning från ett peruanskt och polskt forskarteam skapade den svenske ansiktsrekonstruktionsspecialisten Oscar Nilsson silikonbysten. Han berättar att det tog omkring 400 timmar att få alla detaljer i isjungfruns ansikte att stämma.

Forskarna använde kroppsskanningar, skallmätningar, DNA-studier och tidigare forskning om inkakulturen för att säkerställa att silikonbysten var så nära den riktiga Juanita som möjligt.

Isjungfrun låg högt uppe i bergen

Mumien upptäcktes 1995 av den amerikanske arkeologen Dr Johan Reinhard och den peruanske bergsklättraren Miguel Zárate.

De hittade Juanitas mumifierade kropp 6 400 meter upp i Anderna under en expedition till vulkanen Ampato.

Tonårsmumien bar en ceremoniell klänning och huvudbonad, och runt omkring henne fanns flera keramikföremål, bland annat skålar och figurer.

Inka-mumie Juanita

Silikonbyst av mumien som är mer känd som Juanita eller Inkaindianernas isjungfru.

© Santa María Catholic University

Juanita led en våldsam död

Undersökningen av mumien visar att Juanita var mellan 14 och 15 år gammal när hon offrades.

En CT-skanning har visat att hon troligen dog på grund av ett kraftigt slag mot bakhuvudet. Enligt experter Hon sövdes troligen och tvingades stå på knä innan hon slogs i huvudet med en klubba.

Dr Reinhard har tidigare förklarat att det "innebar ära för föräldrarna och ett lyckligt liv för de döda" att offras till gudarna i inkafolkets religion:

"Barnet hedrades som en gud och dyrkades i generationer som bybornas mellanhand till gudarna."

Dr Reinhard är mycket nöjd med silikonbysten av Juanita.

"Den gör henne ännu mer levande", säger arkeologen.