Guy Eisner
Dadelpalm antiken

Forskare återupplivar berömd dadelpalm från antiken

Under antiken var palmernas dadlar vida berömda för sin storlek och sötma. Nu hoppas forskarna att de återuppståndna träden ska bära frukt.

En grupp israeliska forskare har fått tvåtusen år gamla dadelfrön från en utdöd palmart att gro.

Fröna kommer bland annat från de berömda Qumrangrottorna och från utgrävningarna av Herodes den stores fästning Masada, som både ligger i ökenområden på Västbanken och i Israel.

Enligt Sarah Sallon vid Hebrew University of Jerusalem tillhör palmerna arten Phoenix dactylifera, som under antiken växte i stora plantager nära Döda havet.

Judarnas berömda dadlar

Palmens dadlar, som var kända för sin storlek, sin sötma och sina läkande egenskaper, nämns bland annat av den romerske författaren Plinius den äldre.

De speciella palmerna började emellertid dö ut efter judarnas ödesdigra uppror mot romarna åren 132–135 och på 1800-talet var de helt borta.

År 2008 lyckades Sarah Sallon få ett tvåtusen år gammalt dadelfrö från fästningen Masadas magasin att gro. Fröet växte till en liten välskapt dadelpalm som fick namnet Metusalem.

År 2008 lyckades Sarah Sallon få ett dadelpalmsfrö att gro efter tvåtusen år i dvala. Resultatet blev palmen Metusalem, som här visas som ung planta.

© Guy Eisner

Palm söker maka

Dadelpalmer har dock två kön. Antingen är de hanar, som avger pollen, eller honor, som får blommor. För att få frukt krävs båda könen.

Metusalem behövde följaktligen en ”fru”. Därför letade Sallon rätt på hundratals dadelfrön från antiken som hittats vid utgrävningar i Israel.

Med hjälp av kol-fjorton-datering har forskarna kommit fram till att dadelpalmsfröerna är mellan 2 300 och 1 900 år gamla. Av totalt 32 planterade frön har sex av dem grott till små dadelpalmer, som alla har fått bibliska namn.

© Guy Eisner

Trettiotvå frön planterades, och av dem grodde sex, bland annat två palmer av honkön.

Ingen av plantorna har blommat än, men när de gör det ska de befruktas med pollen från Metusalem, så att världen återigen kan njuta av antikens berömda dadlar.