ASSAF PERETZ, IAA

Förr i tiden fick döda opium med sig i graven

Världens äldsta opium har hittats utanför Tel Aviv i Israel. Mycket tyder på att narkotika och begravningar hörde ihop för över 3 000 år sedan.

Ett gravkomplex i Yahud, som ligger elva kilometer från Tel Aviv i Israel, har väckt internationell uppmärksamhet. Den 3 400 år gamla graven visar sig innehålla världens hittills äldsta fynd av opium.

Graven hittades redan 2012, och arkeologerna trodde då att en del av gravgåvorna kunde ha innehållit opium. Vid sidan av den döda låg flera krukor med samma form som frökapslarna på opiumvallmon. Nu har närmare undersökningar bekräftat hypotesen.

Arkeologerna antar att gravens opium odlades i ett område som i dag är en del av Turkiet. Krukorna i graven tillverkades däremot på Cypern, medan opium var en internationell handelsvara.

I graven låg krukor formade som opiumvallmons frökapslar vända upp och ner.

© ASSAF PERETZ, IAA, Shutterstock

De sörjande rökte sig höga

Varför den döda fick opium med sig i graven har arkeologerna från den israeliska myndigheten för fornfynd två teorier om. Antingen skulle de deltagande i begravningsceremonin röka opium i ett försök att lyfta den dödas ande och tillsammans nå ett stadium av extas.

”Alternativt är det möjligt att opiumet, som placerats vid sidan av kroppen, var avsett för den dödas ande, så att den skulle kunna resa sig ur graven och förbereda sig på att möta sina släktingar i efterlivet”, säger Ron Beeri från de israeliska myndigheterna.