Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De stora ”rundmage”-skulpturerna från Guatemala ­föreställer antingen en hel kropp eller ett stort, runt ansikte.

Kultur - Arkeologi

Forntidsfolk skapade magnetiska statyer

Nya undersökningar visar att den nästan okända Monto Alto-kulturen har skapat världens äldsta magnetiska skulpturer. Magnetismen har sannolikt varit ett tecken på någon form av övernaturlig makt.

För tvåtusen år sedan skapade Monte Alto-folket på Guatemalas västkust flera stora stenskulpturer av magnetisk sten.

Tekniska undersökningar av statyernas magnetfält har nu visat att statyerna inte är gjorda av magnetisk sten av en tillfällighet – de har huggits så att fälten utgår från till exempel kinder, pannan och naveln. Statyerna är därmed världens äldsta medvetet magnetiska skulpturer.

Statyer är tunga magneter

De två meter höga och tio ton tunga stenfigurerna är huggna av basalt – vulkanisk sten, som innehåller en hög koncentration av järn. Sannolikt har järnet magnetiserats efter ett blixtnedslag.

Undersökningarna har utförts av ett internationellt forskarlag lett av geofysikern Roger Fu vid Harvard University. Forskarna tror att forntidskonstnärerna kan ha hittat de magnetiska punkterna genom att dra mineraler över stenen. Därefter har statyerna huggits till så att magnetfälten är starkast vid ansiktet och naveln.

De magnetiska statyerna kallas ”rundmagar” på grund av det knubbiga utseendet. Totalt 127 statyer har hittats, och av dessa har elva undersökts.

Föreställer mäktiga förfäder

Forskare vet ännu inte så mycket om Monte Alto-kulturen, men de antar att statyerna föreställer framstående förfäder, som hade hög status i kulturen.

Att de döda förfäderna fortfarande kunde påverka denna världen i kraft av sin magnetism kan ha betraktats som ett uttryck för deras makt och auktoritet.

Läs också:

Arkeologi

Tjugo mystiska gropar hittade i närheten av Stonehenge

3 minuter
Konst

Vem uppfann musikernas noter?

2 minuter
Arkeologi

Massgrav avslöjar brutalt människooffer

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj