Forntidsfolk skapade magnetiska statyer

Nya undersökningar visar att den nästan okända Monto Alto-kulturen har skapat världens äldsta magnetiska skulpturer. Magnetismen har sannolikt varit ett tecken på någon form av övernaturlig makt.

De stora ”rundmage”-skulpturerna från Guatemala ­föreställer antingen en hel kropp eller ett stort, runt ansikte.

För tvåtusen år sedan skapade Monte Alto-folket på Guatemalas västkust flera stora stenskulpturer av magnetisk sten.

Tekniska undersökningar av statyernas magnetfält har nu visat att statyerna inte är gjorda av magnetisk sten av en tillfällighet – de har huggits så att fälten utgår från till exempel kinder, pannan och naveln. Statyerna är därmed världens äldsta medvetet magnetiska skulpturer.

Statyer är tunga magneter

De två meter höga och tio ton tunga stenfigurerna är huggna av basalt – vulkanisk sten, som innehåller en hög koncentration av järn. Sannolikt har järnet magnetiserats efter ett blixtnedslag.

Undersökningarna har utförts av ett internationellt forskarlag lett av geofysikern Roger Fu vid Harvard University. Forskarna tror att forntidskonstnärerna kan ha hittat de magnetiska punkterna genom att dra mineraler över stenen. Därefter har statyerna huggits till så att magnetfälten är starkast vid ansiktet och naveln.

De magnetiska statyerna kallas ”rundmagar” på grund av det knubbiga utseendet. Totalt 127 statyer har hittats, och av dessa har elva undersökts.

Föreställer mäktiga förfäder

Forskare vet ännu inte så mycket om Monte Alto-kulturen, men de antar att statyerna föreställer framstående förfäder, som hade hög status i kulturen.

Att de döda förfäderna fortfarande kunde påverka denna världen i kraft av sin magnetism kan ha betraktats som ett uttryck för deras makt och auktoritet.