Den antika statyn föreställer en så kallad lamassu – en skyddande assyrisk gudom som stod vakt vid ingångarna till rika städer och palats.
Trots att denna lamassu, som hittades i ruinerna av den gamla assyriska staden Khorsabad, byggdes för 2 700 år sedan har ökensanden hållit den i – nästan – perfekt skick.
Den mäktiga varelsen saknar sitt huvud, som enligt mytologin representerade ett mänskligt ansikte, vanligtvis en äldre man.
Huvudlös helgedom
Den enorma statyn började faktiskt grävas ut 1992 av ett team irakiska arkeologer, men tjuvar högg av huvudet 1995. Lyckligtvis konfiskerades det av tulltjänstemän när tjuvarna försökte få ut det ur landet. Men instabiliteten i regionen fick arkeologerna att gräva ner statyn i sanden igen, där den till stor del glömdes bort.
Det räddade den förmodligen, för 2015 tog ISIS kontroll över området och förstörde större delen av den antika staden Khorsabad – men hittade aldrig statyn.
Men platsen för statyn fanns fortfarande i arkiven, och i år började ett franskt/irakiskt team av arkeologer att gräva ut den. Och de är minst sagt imponerade.
"Jag har aldrig grävt ut något så här stort tidigare i mitt liv. Normalt är det bara i Egypten eller Kambodja som man hittar så stora artefakter", säger utgrävningsledaren Pascal Butterlin till den franska nyhetskanalen France24.
Idag förvaras huvudet på Iraks nationalmuseum i Bagdad.
Myndigheterna håller nu på att ta reda på hur Lamassus huvud ska sättas på plats igen.