Fornfynd tillhörde medeltida powerkvinna

En dansk amatörarkeolog har funnit en mycket ovanlig sigillstamp på en äng. Sigillstampen tillhörde av 1300-talets mest framträdande danska kvinnor.

Sigillstampen av brons är ytterst välbevarad. Den tappades sannolikt på fältet av Elisabeth Buggesdatter.

Fornfynd dyker upp ur marken som aldrig förr, men det är sällan forskarna kan säga vem föremålen har tillhört. Ännu ovanligare är det att hitta föremål som kan knytas till en namngiven kvinna.

När den danske amatörarkeologen Lasse Rahbek Ottesen var ute och letade på en nyslagen äng i västra Jylland, var det dock precis vad som hände. Han fann en sigillstamp med namnet Elisabeth Buggesdatter – en av 1300-talets mäktigaste danska kvinnor.

”Jag gick systematiskt och tittade efter glas och flinta, och så upptäckte jag sigillstampen på marken. Jag satt i tio minuter på marken och njöt av åsynen av den, innan jag skickade en bild till det lokala museet”, berättar den glade upphittaren.

Dotter till upprorshjälte

Elisabeth Buggesdatter var dotter till Niels Bugge, som var en av Danmarks rikaste män och en ledande figur i den lokala adelns uppror mot kung Valdemar Atterdag i mitten av 1300-talet.

De skriftliga källor som finns om Elisabeth visar att hon var en mäktig kvinna. Hon har bland annat handlat med egendom och talat på tinget – en folkförsamling förbehållen män, som kunde stifta lagar och avkunna domar.

Sigill var medeltidens bank-id

Att en kvinna ägde en sigillstamp var också ganska ovanligt. Sigill användes som äkthetsbevis på dokument i samband med till exempel handel. Fynd av sigillstampar är ovanliga, eftersom de efter ägarens död förstördes för att förhindra bedrägerier.