Förmögen man och hans slav dog en smärtsam död i Pompeji

Resterna efter två romare har gett italienska arkeologer en ny inblick i de ödesdigra dagar år 79, då staden Pompeji gick under.

Resterna efter två romare har gett italienska arkeologer en ny inblick i de ödesdigra dagar år 79, då staden Pompeji gick under.

Parco Archelogico di Pompei

Kvarlevorna efter två män har hittats i en villa i utkanten av den antika romerska staden Pompeji.

Staden utplånades, när vulkanen Vesuvius år 79 fick ett utbrott. En så kallad pyroklastisk lavin (även kallad en glödlavin) vräkte ner över staden med 700 km/t. och begravde hus och människor.

Pompeji hade cirka 15 000 invånare, och arkeologerna har nu funnit ytterligare två av de personer som omkom. Kvarlevorna hittades i en källargång under en villa.

Först grävde forskarna fram männens ben ur det hårda lagret av aska och sten. Därefter hällde de i flytande gips för att fylla de hålrum där kropparna hade legat, efter att de begravits levande.

Arkeologerna har blottlagt avgjutningarna, så att det nu går att se hur de båda romarna såg ut i dödsögonblicket.

Avgjutningarna och benen avslöjar de dödas status

Benen och avgjutningarna avslöjar även detaljer om vilka männen var. Den ene var en medelålders man på cirka 30–40 år, medan den andra var något yngre – sannolikt i 20-årsåldern.

Medan den äldre ser ut att ha varit i god fysisk form för sin ålder, var den unge mannen väldigt sliten.

Kotorna i hans ryggrad var slitna eller deformerade, vilket tyder på att han har levt ett hårt liv med tungt fysiskt arbete.

Avgjutningen visar även att han bar endast en enkel tunika, medan den äldre mannen bar finare kläder.

”Fler utgrävningar kan kanske avslöja vart männen var på väg, samt vilken plats de hade i hushållet”, säger en av arkeologerna till den brittiska tidningen The Guardian.