Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Förmögen man och hans slav dog en smärtsam död i Pompeji

Resterna efter två romare har gett italienska arkeologer en ny inblick i de ödesdigra dagar år 79, då staden Pompeji gick under.

Parco Archelogico di Pompei

Kvarlevorna efter två män har hittats i en villa i utkanten av den antika romerska staden Pompeji.

Staden utplånades, när vulkanen Vesuvius år 79 fick ett utbrott. En så kallad pyroklastisk lavin (även kallad en glödlavin) vräkte ner över staden med 700 km/t. och begravde hus och människor.

Pompeji hade cirka 15 000 invånare, och arkeologerna har nu funnit ytterligare två av de personer som omkom. Kvarlevorna hittades i en källargång under en villa.

Först grävde forskarna fram männens ben ur det hårda lagret av aska och sten. Därefter hällde de i flytande gips för att fylla de hålrum där kropparna hade legat, efter att de begravits levande.

Arkeologerna har blottlagt avgjutningarna, så att det nu går att se hur de båda romarna såg ut i dödsögonblicket.

Dödsögonblicket förevigades

Arkeologerna har funnit resterna efter två romerska män, som omkom när vulkanen Vesuvius år 79 begravde Pompeji i aska och sten.

Parco Archelogico di Pompei

Italienare fick en idé

Eftersom männen kapslades in i varm aska förångades större delen av kropparna. De hålrum som blev kvar har arkeologerna fyllt med gips och gjort avgjutningar. Tekniken utvecklades av arkeologen Giuseppe Fiorelli, som vid 1800-talets mitt grävde ut delar av Pompeji.

Parco Archelogico di Pompei

Klädd i fina kläder

Den medelålders mannen dog med händerna på bröstet och benen isär. Avgjutningen visar att han bar tunika och mantel. Enligt arkeologerna tillhörde mannen sannolikt Pompejis överklass.

Parco Archelogico di Pompei

Sliten man var troligen slav

Den unge mannen låg med benen ihop, när han dog. Avgjutningen visar att han bar en enkel tunika. Benresterna från hans ryggrad visar att han var van vid kroppsarbete och därför sannolikt var en slav.

Parco Archelogico di Pompei

Avgjutningarna och benen avslöjar de dödas status

Benen och avgjutningarna avslöjar även detaljer om vilka männen var. Den ene var en medelålders man på cirka 30–40 år, medan den andra var något yngre – sannolikt i 20-årsåldern.

Medan den äldre ser ut att ha varit i god fysisk form för sin ålder, var den unge mannen väldigt sliten.

Kotorna i hans ryggrad var slitna eller deformerade, vilket tyder på att han har levt ett hårt liv med tungt fysiskt arbete.

Avgjutningen visar även att han bar endast en enkel tunika, medan den äldre mannen bar finare kläder.

”Fler utgrävningar kan kanske avslöja vart männen var på väg, samt vilken plats de hade i hushållet”, säger en av arkeologerna till den brittiska tidningen The Guardian.

Läs också:

Arkeologi

Fågelskådare fann rekordstor guldskatt

3 minuter
Arkeologi

Pompejis invånare åt supernyttigt

2 minuter
Arkeologi

Magiskt fynd i vulkanstaden Pompeji

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj