Flådda katter får arkeologer att misstänka hedniska ritualer

Ägnade invånare i området kring El Bordellet i Spanien sig åt hedniska ritualer under medeltiden? Det frågar arkeologer sig efter fyndet av 900 ben från flådda katter.

Omkring 900 ben från katter har hittats i El Bordellet.

© L. Lloveras et al./International Journal of Osteoarchaeology

I El Bordellet i östra Spanien har arkeologer hittat nio grottor med föremål från tidig medeltid.

Fyndet har fått dem att misstänka att hedniska ritualer utfördes i området.

En av grottorna avviker nämligen från de andra: Den innehåller inte mindre än 900 ben från mer än tusen år gamla, flådda katter.

Tyder på rituella handlingar

Arkeologer har tidigare funnit spår av hedniska ritualer kring Barcelona, där katter offrades tillsammans med andra djur.

Arkeologerna misstänker att de flådda katterna i El Bordellet även har ingått i den typen av ritualer, eftersom man tillsammans med kattbenen har hittat ett hästkranium, ett gethorn och äggskal.

”Just sådana föremål är nära förknippade med rituella handlingar under medeltiden och tiden efter den”, säger Lluís Lloveras, som är zooarkeolog vid Barcelonas universitet och som leder undersökningen av benen, till LiveScience.

Kattpäls blev till jackor

Det är bland annat antalet skärmärken på benen och märkenas placering som har fått arkeologerna att dra slutsatsen att katterna har flåtts.

Att flå katter var inget okänt fenomen under medeltiden, då kattskinn användes för att bland annat tillverka jackor. Det nya fyndet pekar dock mer på rituella handlingar.

Lluís Lloveras hoppas att det snart ska bli möjligt att ta reda vad som egentligen pågått i området vid El Bordellet.

”Vi väntar på nya fynd", säger han.