Inspired Planet Productions
Fartyget Africa Lake Huron

Filmskapare hittar fartygsvrak från 1800-talet

De arbetade på en dokumentärfilm om invasiva musslor, men så fick två filmskapare nys om en märklig förhöjning djupt under vattnet. Det visade sig vara lösningen på ett 128 år gammalt mysterium.

En stormig natt i oktober 1895 försvann fraktfartyget Africa på Lake Huron, som ligger mellan USA och Kanada. Var fartyget befann sig har varit ett mysterium sedan dess.

Nu, 128 år senare, har fartyget hittats.

De båda filmskaparna Yvonne Drebert och Zach Melnick arbetar med en dokumentärfilm, "All Too Clear", som beskriver hur invasiva quaggamusslor förstör ekosystemet i Nordamerikas stora sjöar, fem enorma sjöar som tillsammans utgör den näst största sötvattenreservoaren på jorden (den största är Bajkalsjön).

Medan de arbetade hade de fått tips om en mystisk hög på Lake Hurons sjöbotten och bestämde sig för att undersöka saken. De seglade till platsen och sänkte ned sin fjärrstyrda undervattensfarkost i vattnet. Robotkameran fångade ett fartyg helt täckt av musslor som vilade på sjöbottnen 85 meter under ytan.

Nu hade filmskaparna bråttom, för även om musslorna var anledningen till att fartyget hittades, förstörde de det också.

Kraftig snöstorm sänkte fartyget

Till en början var Drebert och Menick inte säkra på vilket skeppsvrak de hade hittat. Fartyget var så täckt av quaggamusslor att de inte kunde se något namn på sidan. De kontaktade då den lokala sjöfartshistorikern Patrick Folkes och marinarkeologen Scarlett Janusas.

Efter att ha fått ett arkeologiskt tillstånd från den kanadensiska provinsen Ontario återvände teamet till skeppsvraket för att spela in undervattensvideofilmer och göra mätningar. Vraket hade samma mått som det försvunna fartyget Africa, som var 45 meter långt, 8 meter brett och 4 meter högt. De hittade också kol på havsbotten nära fartyget, vilket stämde överens med Africas historia: Fartyget hade lastats med kol under sin ödesdigra resa.

Skibet Africa Lake Huron

Qugga-musslorna kapslar in fartygets för helt och hållet.

© Inspired Planet Productions

Africa seglade från Ashtabula, Ohio, den 5 oktober 1895. Fartyget bogserade en skonare vid namn Severn, och tillsammans transporterade de cirka 1 270 ton kol från USA till Kanada på de stora sjöarna.

Men när de närmade sig Brucehalvön i Ontario uppstod en våldsam snöstorm. Seglen på båda fartygen slets sönder och Africas kapten, den danske invandraren Hans Peter Larsen, bestämde sig för att försöka rädda Severn genom att frigöra skonaren från bogserlinan.

Severn gick på ett rev, men hjälp anlände nästa morgon och räddade fartygets besättning. Men Africa försvann i natten och i vågorna. Alla 11 besättningsmedlemmar omkom.

"Jag har upplevt dåligt väder under mina 35 år till sjöss, men den här upplevelsen på Lake Huron var så dålig som den kan bli. Kapten Larsen var en bra kille att segla med och han gjorde allt han kunde för att förhindra det som hände", säger James Silversides, kapten på Severn, till en lokaltidning, enligt Canadian Geographic.

Se en rapport från upptäckten av skeppsvraket här:

Video

Musslor förstör allt i vattnet

Samma invasiva musslor som Drebert och Menicks dokumentär handlar om hjälpte förmodligen till att hitta fartyget. Quaggamusslor filtrerar vattnet omkring sig samtidigt som de tar upp mikroskopiska partiklar som föda. Utan dem skulle vattnet ha varit mycket grumligare och fartyget kanske aldrig hade hittats.

På det hela taget gör dock musslorna – som inte är större än en tumme – mer skada än nytta. Om de inte bekämpas kommer de till slut att förstöra skeppsvraken i Stora sjöarna. Marinarkeologerna befinner sig därför i en kamp mot klockan för att dokumentera skeppsvraken i Stora sjöarna innan det är för sent.

Musslorna gräver sig in i fartygens timmer och lägger sig lager på lager, så att skrov och däck till slut krossas av deras vikt. De producerar också syra som kan fräta sönder fartyg av stål och järn.

Till och med flygplan från andra världskriget förstörs av de invasiva arterna:

"Dykare började upptäcka flygplan (i sjöarna) på 1960- och 1970-talen. Vissa var så välbevarade att man borde kunna flyga med dem igen. De flygplan som nu bärgas ser ut som schweizerostar. Quaggamusslorna bränner bokstavligen hål i dem", säger marinarkeologen Wayne Lusardi till Associated Press.

Förutom skadorna på skeppsvrak har quaggamusslorna orsakat förödelse i ekosystemet i Stora sjöarna. De konkurrerar med och dödar inhemska musslor, och genom att täcka sjöbottnen har de trängt undan inhemska leddjur som gräver ner sig i sjöbottnen.

Musslorna orsakar problem även för människor genom att täppa till rör som används av vatten- och kraftverk.

Dokumentärfilmen “All Too Clear”kommer att släppas nästa år, och filmskaparna hoppas att den ska sätta strålkastarljuset på problemet så att både ekosystemet och skeppsvraken i de stora sjöarna kan räddas.