Fantastisk gladiatorfresk väcker stor entusiasm

I Pompeji har en grupp arkeologer grävt ut ruinerna av ett värdshus som eventuellt var ett stamställe för den romerska stadens farligaste män – och främsta sexsymboler.

Fresken återfanns på nedervåningen i en byggnad som arkeologerna tror var ett värdshus.

© AFP Photo/Press Office of The Pompei Archaeological Park/Ritzau Scanpix

En ovanligt realistisk fresk av två gladiatorers kamp på liv och död har återfunnits i den romerska staden Pompeji i Italien.

Den nästan 2 000 år gamla väggmålningen visar slutet på en våldsam strid mellan två sorters gladiatorer, en murmillo och en thrak, som använde olika vapen.

Realistiskt blodbad

På fresken har thraken tappat sin sköld och blöder ymnigt, medan murmillon ser ut att vara oskadd.

”Särskilt intressant är den synnerligen realistiska framställningen av skadorna, som dem på handleden och bröstet på den besegrade gladiatorn, från vilka blodet sprutar”, säger Pompejis direktör Massimo Osanna till nyhetsbyråerna.

Kanske ett värdshus för gladiatorer

Fresken hittades i en byggnad som enligt arkeologerna möjligen var ett värdshus. Byggnaden ligger nära gladiatorbarackerna, vilket får Osanna att tro att värdshuset kanske var ett stamställe för gladiatorer med prostituerade på ovanvåningen.

Gladiatorerna var den tidens sexsymboler. I Pompeji finns graffiti där de skryter om sina erövringar.

”Den thrakiske gladiatorn Celadus, som alla flickor suktar efter”, lyder ett exempel.

Lockade även elitens kvinnor

Enligt de romerska källorna var gladiatorerna också populära bland elitens kvinnor, även bland dem som var gifta. Att ha en affär med en gladiator, vars sociala status var absolut lägst i det romerska samhället, var en av de allra smutsigaste fantasierna.

Den romerske satirikern Juvenalis knotade till exempel högljutt när en romersk senators fru flydde med en gladiator till Egypten. Mannen var nämligen både gammal och ovanligt ful.

”Men han var gladiator, ett yrke som får dem alla att se ut som Adonis. Det är svärdet kvinnorna älskar”, sammanfattade satirikern surt.