Denis Gliksman, Inrap

Europas äldsta karta hittad

En gammal stentavla samlade i 120 år damm i ett franskt museum, innan ett forskarlag snubblade över den 3 900 år gamla världssensationen.

Forskarna bakom nyheten är övertygade om att de har gjort en fantastisk upptäckt.

”Detta är troligen världens äldsta karta över ett territorium. Det finns andra kartor som är ristade i sten, men i regel är de endast tolkningar av hur ett område såg ut. Denna karta är den första som visar ett område i en viss skala”, säger Clément Nicolas vid Bournemouth University i England.

Tillsammans med kollegor från Frankrikes nationella arkeologiska institut, Inrap, har Clément Nicolas undersökt den så kallade Saint-Bélec-stentavlan, som år 1900 hittades i Bretagne. Den 2,2 meter långa och 1,5 meter breda stenen hittades i en grav från bronsåldern, där den utgjorde väggen i ena kortsidan.

Forskarna jämförde stentavlan (t.v) med moderna topografiska kartor (t.h) och kände igen ett trekantigt område.
Det översta strecket motsvarar höjdryggen på bergskedjan Montagnes Noires, medan det nedre strecket följer floden Odet.

© V. Lacombe/P. Stephan/C. Nicolas

Kartan visar känd floddal

I årtionden låg stentavlan i ett lager, utan att någon visste vad inskriptionerna betyder – och med tiden glömde alla bort det tunga fyndet. Först 2014 återupptäcktes Saint-Bélec-stentavlan, och tre år senare började Clément Nicolas och hans team undersöka den.

De kan nu slå fast att stentavlan inte bara var ett prydnadsföremål, utan Europas äldsta tredimensionella karta: floder och gravhögar har omsorgsfullt ristats in i skifferstenen.

För att ta reda på vilken del av Frankrike kartan visar använde forskarna avancerade datorprogram. De visade att kartan överensstämmer till 80 procent med en tre mil lång sträcka av floden Odet i Bretagne.