Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Europas äldsta karta hittad

En gammal stentavla samlade i 120 år damm i ett franskt museum, innan ett forskarlag snubblade över den 3 900 år gamla världssensationen.

Denis Gliksman, Inrap

Forskarna bakom nyheten är övertygade om att de har gjort en fantastisk upptäckt.

”Detta är troligen världens äldsta karta över ett territorium. Det finns andra kartor som är ristade i sten, men i regel är de endast tolkningar av hur ett område såg ut. Denna karta är den första som visar ett område i en viss skala”, säger Clément Nicolas vid Bournemouth University i England.

Tillsammans med kollegor från Frankrikes nationella arkeologiska institut, Inrap, har Clément Nicolas undersökt den så kallade Saint-Bélec-stentavlan, som år 1900 hittades i Bretagne. Den 2,2 meter långa och 1,5 meter breda stenen hittades i en grav från bronsåldern, där den utgjorde väggen i ena kortsidan.

Forskarna jämförde stentavlan (t.v) med moderna topografiska kartor (t.h) och kände igen ett trekantigt område.
Det översta strecket motsvarar höjdryggen på bergskedjan Montagnes Noires, medan det nedre strecket följer floden Odet.

© V. Lacombe/P. Stephan/C. Nicolas

Kartan visar känd floddal

I årtionden låg stentavlan i ett lager, utan att någon visste vad inskriptionerna betyder – och med tiden glömde alla bort det tunga fyndet. Först 2014 återupptäcktes Saint-Bélec-stentavlan, och tre år senare började Clément Nicolas och hans team undersöka den.

De kan nu slå fast att stentavlan inte bara var ett prydnadsföremål, utan Europas äldsta tredimensionella karta: floder och gravhögar har omsorgsfullt ristats in i skifferstenen.

För att ta reda på vilken del av Frankrike kartan visar använde forskarna avancerade datorprogram. De visade att kartan överensstämmer till 80 procent med en tre mil lång sträcka av floden Odet i Bretagne.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj