John Cooke

En ensam man låg bakom historisk bluff

Forskare menar nu att de löst ett 100 år gammalt mysterium om vem som låg bakom förtidsmänniskan från Piltdown.

År 1912 presenterade advokaten och amatörarkeologen Charles Dawson ett kranium, en käke och fossilrester som den felande länken mellan apor och människor.

Fyndet fick enorm uppmärksamhet och hyllades världen över. Nästan 50 år senare avslöjade brittiska forskare att fynden var falska och kom från orangutang- och människoben. Vem som låg bakom bluffen visste de inte.

Läs hela historien om det historiska bedrägeriet

Samma man från början till slut

Nu hävdar en grupp forskare med paleoantropologen Isabelle De Groote i spetsen att bedrägeriet genomfördes av en ensam man.

”Genom att använda en CT-skanner kunde vi se att en stor del av benen och tänderna var fyllda med grus som hölls på plats av små stenar”, skriver forskarna.

Alla ben är fyllda på exakt samma sätt och därför drar forskarna slutsatsen att samma person gjort det. Benen skulle bli lika tunga som fossilrester från en förtidsmänniska skulle ha varit.

Dawson är huvudmisstänkt

DNA-analysen underbygger deras tes då käken och tänderna kommer från en orangutang och forskarna är helt säkra på vem som bearbetat benen.

”Dawson är den huvudmisstänkte. Han är den ende som varit på plats vid alla fynd och den ende som sett fyndplats nummer två”, säger de.

Flera hål var fulla av sten och tandfyllning (markerat med gul färg).

© The Royal Society

Avslöjanden år 1953

  • Förtidsmänniskan bestod av ca 700 år gamla människo- och or­angu­tang­ben.
  • Fynden hade fläckar av järn och syra som fick dem att se äldre ut.
  • Tänderna hölls på plats med hjälp av plastmassa.

Tre snabba frågor

Isabelle De Groote

Lektor, Liverpool John Moores University

Vad gör Dawson till den huvudmisstänkte?

Alla fossil har tillverkats med samma metod och Dawson hade precis den kunskap och de färdigheter som krävdes för att tillverka dem.

Vet ni varifrån fossilen kommer?
Vi vet att orangutangmaterialet med all sannolikhet kommer från en enda orangutang som påminner om de orangutanger som idag lever på Borneo. Vi vet också att de fossil av människor som användes för att göra kraniet kommer från medeltiden.

Vad ska ni nu göra med fossilen?
Mina kolleger fortsätter arbetet med att analysera fossilen från orangutangen för att ta reda på var den kom ifrån. Vi har avslutat undersökningen av de mänskliga kvarlevorna och ska nog inte fortsätta med dem innan våra vetenskapliga metoder är betydligt bättre.