NASA

Eldkula utplånade biblisk forntidsstad

Explosion över biblisk stad var kraftigare än 1 000 Hiroshimabomber.

Sommaren 2021 rapporterade arkeologer om en katastrof av bibliska proportioner: Ingen hade överlevt, när forntidsstaden Tell el-Hammam i Jordanien omkring år 1650 före Kristus träffades av en meteoroid.

Nu kan forskare avslöja flera dramatiska detaljer om hur staden utplånades.

“Temperaturen i luften steg snabbt till över 2 000 grader Celsius. Kläder och träföremål fattade eld direkt. Svärd, spjut, lertegel och keramik började smälta. I stort sett omedelbart började hela staden brinna”, förklarar arkeologen Christopher R. Moore vid University of South Carolina.

Enligt forskarna kan en förödelse av den omfattningen inte bero på varken krig, jordskalv eller en vanlig eldsvåda. Endast en exploderande meteoroid utlöser sådana krafter. Men varför finns det ingen djup krater vid Tell el-Hammam?

Utifrån ruinerna (nederst) har arkeologerna uppskattat hur palatset såg ut före explosionen.

© Ted E. Bunch et al.

Dödlig explosion på hög höjd

I sin nya rapport ger de amerikanska forskarna en förklaring: Om meteoroiden brutits upp i atmosfären och till följd av det exploderat på cirka fyra kilometers höjd över staden, skulle den inte ge upphov till någon krater.

Samma sak inträffade när en ljusstark meteor 1908 drabbade området Tunguska i Sibirien och fällde all skog inom en radie av 25 kilometer.

Bibelforskare funderar på om förstörelsen av Tell el-Hammam har gett inspiration till Bibelns berättelse om utplåningen av städerna Sodom och Gomorra.