Egyptiskt tempel på havsbottnen fullt av skatter

År 2000 hittades en av det gamla Egyptens viktigaste städer – 45 meter under havsytan. Staden är fortfarande en guldgruva för marinarkeologerna, som just har gjort ett av sina största fynd någonsin.

Templets stora stenpelare är byggda i klassisk grekisk stil.

Under utforskningen av den sjunkna egyptiska staden Heraklion har dykare hittat ett tempel med en guldgruva av föremål, bland annat smycken, mynt och delar av en båt, som troligen använts i egyptiska ceremonier.

Storstad lades under vatten

Heraklion, som har fått sitt namn av den grekiska mytgestalten Herakles, var en pulserande storstad vid Nilen i norra Egypten.

Från år 200 före Kristus drabbades staden av tsunamier och stigande vattennivåer, vilket ledde till översvämningar och gjorde stadens fundament instabila. Omkring år 700 efter Kristus hade hela den tidigare storstaden lagts under vatten.

Arkeologer har bland annat hittat detta vackra örhänge i guld.

Tempel och skatter under havsbotten

I dag ligger Heraklion 45 meter under havsytan, men sedan staden hittades av arkeologer år 2000 har den bjudit på mängder av stora fynd. Under de två månaderna som de senaste utgrävningarna pågick skannade arkeologerna havsbotten för att se vad som låg begravt under den.

De hittade vad de tror har varit ett religiöst område med stenpelare från ett stort egyptiskt tempel samt ett mindre grekiskt tempel inte långt därifrån. Det användes troligen av grekiska turister eller migranter.

Man hittade även vackra smycken av guld och ädelstenar samt resterna av en cirka tretton meter lång och fem meter bred egyptisk båt, som enligt arkeologerna var knuten till ett av templen.