Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Templets stora stenpelare är byggda i klassisk grekisk stil.

Kultur - Arkeologi

Egyptiskt tempel på havsbottnen fullt av skatter

År 2000 hittades en av det gamla Egyptens viktigaste städer – 45 meter under havsytan. Staden är fortfarande en guldgruva för marinarkeologerna, som just har gjort ett av sina största fynd någonsin.

Under utforskningen av den sjunkna egyptiska staden Heraklion har dykare hittat ett tempel med en guldgruva av föremål, bland annat smycken, mynt och delar av en båt, som troligen använts i egyptiska ceremonier.

Storstad lades under vatten

Heraklion, som har fått sitt namn av den grekiska mytgestalten Herakles, var en pulserande storstad vid Nilen i norra Egypten.

Från år 200 före Kristus drabbades staden av tsunamier och stigande vattennivåer, vilket ledde till översvämningar och gjorde stadens fundament instabila. Omkring år 700 efter Kristus hade hela den tidigare storstaden lagts under vatten.

Arkeologer har bland annat hittat detta vackra örhänge i guld.

Tempel och skatter under havsbotten

I dag ligger Heraklion 45 meter under havsytan, men sedan staden hittades av arkeologer år 2000 har den bjudit på mängder av stora fynd. Under de två månaderna som de senaste utgrävningarna pågick skannade arkeologerna havsbotten för att se vad som låg begravt under den.

De hittade vad de tror har varit ett religiöst område med stenpelare från ett stort egyptiskt tempel samt ett mindre grekiskt tempel inte långt därifrån. Det användes troligen av grekiska turister eller migranter.

Man hittade även vackra smycken av guld och ädelstenar samt resterna av en cirka tretton meter lång och fem meter bred egyptisk båt, som enligt arkeologerna var knuten till ett av templen.

Läs också:

falerii novi, radarbilder av antik stad
Arkeologi

Antik stad utgrävd utan vare sig skyffel eller spade

2 minuter
kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkeologi

Liten fågel avlivar gammal teori

2 minuter
Arkeologi

”Den flådde gudens” tempel funnet av arkeologer

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj