(C) James O’Driscoll/Comparative Kingship/Queen’s University Belfast & Montage Skjold W/Shutterstock

Druidtempel dolda under jorden

En välkänd försvarsanläggning i Nordirland har nu visat sig även vara centrum för ett enormt druidtempelkomplex.

Arkeologer i Nordirland har funnit ett tempelkomplex i County Armagh vid Navan Fort – en gammal försvarsanläggning och kultplats, vars rötter sträcker sig tillbaka till Irlands druidkultur.

Fyndet är dock inte synligt för blotta ögat, för templen ligger dolda under den irländska myllan. En av huvudpersonerna bakom den nya upptäckten är professor Patrick Gleeson vid Queen’s University Belfast.

Tillsammans med en grupp arkeologer har han kartlagt området vid Navan Fort med hjälp av magnetisk gradiometri – en metod som innebär att forskarna kan mäta variationer i magnetismen under jorden.

© Shutterstock

Druider bestämde innan kristendomen kom

Templen är rekordstora

Resultatet av undersökningen överträffade arkeologernas vildaste fantasier.

Mätningarna avslöjade nämligen att det under marken vid Navan Fort förmodligen döljer sig några av de ”största strukturer som över huvud taget byggdes under det första årtusendet före Kristus och det första efter Kristus”, säger Patrick Gleeson.

Utifrån Navan Forts förmodade roll som religiös kultplats, innan kristendomen kom till landet, antar Patrick Gleeson att strukturerna måste vara ”enorma tempel”.

Forskarna hoppas kunna skaka fram resurser för en ordentlig utgrävning, så att de kan studera det nya fyndet mer ingående.