Drönare ska rädda världens kulturskatter

Blindgångare har tidigare hindrat arkeologer från att undersöka kulturskatter i det sydostasiatiska landet Laos. Med hjälp av drönare kan de nu komma tätt inpå de farliga områdena.

Plain of jars, Laos

Drönarteknik har gett forskarna möjlighet att undersöka delar av den laotiska Krukslätten som tidigare varit otillgängliga.

© Australian National University

Australiska forskare använder nu alternativa metoder för att kunna undersöka den svårtillgängliga Krukslätten i Laos.

Området betraktas som ett av Asiens viktigaste arkeologiska landskap. Det består av 85 områden med sammanlagt flera tusen stenkrukor utplacerade mellan 500 före Kristus och 500 efter Kristus i samband med begravningsritualer.

Drönare ger tillträde trots bomber

Endast sju av de 85 områdena har emellertid grävts ut, eftersom en mörk del av landets historia försvårar forskarnas arbete med att undersöka stenkrukorna.

Mellan 1964 och 1971 föll amerikanska bomber över Laos under Vietnamkriget. Det fälldes så många att Laos är det land i världen som bombats flest gånger per invånare.

Inemot en tredjedel av bomberna – cirka 80 miljoner – detonerade aldrig. Därför är det inte riskfritt att sticka en spade i jorden i det lilla landet.

VR Arkeologi Krukslätten Laos

Nu kan forskarna komma åt områden som vanligtvis är för farliga.

© Plain of Jars Archaeological Project /MIVP Cave2

Bygger landskap i virtuell verklighet

Arkeologerna har nu använt modern teknik för att undersöka området.

Med drönare har de filmat otillgängliga områden, och i kombination med geofysiska data och information från tidigare utgrävningar har forskarna skapat ett landskap i virtuell verklighet, där de kan arbeta utan att riskera att skada sig eller rent av dö.

Själva VR-landskapet kan än så länge studeras endast från en lokal i Melbourne, skriver Live Science.