Brett Seymour & Larsson and Foley, PLOS ONE
Gribshunden kryddoer

Danskt kungaskepp sjönk med lasten full av kryddor

Danske kung Hans var 1495 på väg till Sverige för att återupprätta Kalmarunionen, när hans kungaskepp Gribshunden sjönk. Nya undersökningar av vraket visar att svenskarna skulle övertalas med hjälp av dyrbara kryddor.

Gribshunden – den danske kungen Hans flagskepp – sjönk 1495 efter en brand utanför Ronneby i Blekinge. För den danske kungen var det en svår förlust, för ombord fanns stora skatter, som kungen hade tänkt använda för att förmå den svenske regenten att återupprätta Kalmarunionen.

Nya undersökningar av lasten visar att något av det som kungen ville imponera med var stora mängder kryddor. Två historiker vid Lunds universitet har tagit prover på de 3 097 växtdelar från 40 olika växter som hittats i vraket av Gribshunden. Hela 86 procent visar sig komma från kryddor som på den tiden var oerhört eftertraktade.

Se videon från utgrävningen av Gribshunden på Östersjöns botten

Society for Combat Archaeology gjorde 2015 denna video från utgrävningen av Gribshunden, som hittades redan 1971.

Society for Combat Archaeology gjorde 2015 denna video från utgrävningen av Gribshunden, som hittades redan 1971.

Charmoffensiven misslyckades

Bland kryddorna ombord på Gribshunden fanns bland annat saffran och svartpeppar. Det var kryddor som var så dyra att endast den absoluta eliten hade råd med dem.

”Rester av saffran, mandlar och hasselnötter bevisar att kungen ofta åt dessa extravaganta matvaror medan han var till sjöss och troligen även på land, konstaterar historikerna i sin studie.

Om det var förlusten av kryddorna och Gribshunden som var avgörande vet vi inte med säkerhet. Men kung Hans charmoffensiv i Sverige 1495 misslyckades. Några år senare återvände emellertid den danske kungen och återupprättade Kalmarunionen med vapenmakt.

Gribshunden teckning

När Gribshunden byggdes 1486 var det med sina 60 kanoner och en längd av 35 meter troligen Nordens största och modernaste örlogsfartyg.

© Public Domain – Hans Holbein