Konserveringscenter Vejle
Guldsmycke med ingravering

Dansk amatörarkeolog hittar enorm guldskatt

En nybörjare med en metalldetektor har gjort ett av de viktigaste fynden någonsin från den danska historien.

Som nybliven amatörarkeolog med en metalldetektor har du tur om du hittar ett gammalt mynt eller en hästsko. Men för Ole Ginnerup Schytz väntade ett större fynd, när han med sin helt nya metalldetektor gick en sväng på en väns åker strax utanför staden Jelling i södra Danmark.

Där snubblade han över ett av Danmarks kvalitativt sett största guldfynd, som nu har grävts ut av arkeologer från Vejlemuseerne.

Det ena fantastiska guldföremålet efter det andra dök upp ur marken. Romerska guldmynt som gjorts om till fina smycken och rikt dekorerade guldmedaljonger med runinskriptioner och motiv som kan vara tagna från nordisk mytologi.

Grävdes ner efter klimatkatastrof

Den enorma skatten, som varit ovärderlig i sin samtid, grävdes ner i ett långhus någon gång på 500-talet – troligen av en förmögen man.

”Endast en medlem av samhällets absoluta topp har kunnat samla ihop en skatt av det här slaget”, säger forskningschefen Mads Ravn från Vejlemuseerne.

© Garrett Metal Detectors

Elektromagnetism hittar skatten

Arkeologerna tror att skatten grävdes ner under perioden efter år 536, då ett stort vulkanutbrott utlöste en global klimatkatastrof.

Den efterföljande hungersnöden ledde till oroligheter och krig, och värdesaker grävdes ner antingen av säkerhetsskäl eller som offergåvor, som skulle blidka gudarna.