D. Berger, J.S. Soles, A.R. Giumlia-Mair, G. Brügmann, E. Galili, N. Lockhoff et al.

Bronsålderssmeder hämtade tenn 400 mil bort

Det har länge varit en gåta varifrån bronsålderns folk i Medelhavsområdet fick sitt tenn. Nu har forskarna svaret.

För 3 200 år sedan sjönk ett eller flera fartyg utanför dagens Israel med tenntackor för produktion av brons.

Nu visar en banbrytande studie att metallen har ett oväntat ursprung: södra England, som ligger nästan 400 mil därifrån.

”Resultatet identifierar för första gången tennets ursprung och ger därmed nya insikter, men väcker också nya frågor för arkeologerna”, skriver Daniel Berger på forskningsinstitutet Curt-Engelhorn-Zentrum Archäometrie i ett pressmeddelande.

Tidigare teori: Tennet kom från Afghanistan

Tillsammans med forskare från bland annat Heidelbergs universitet undersökte Berger 27 tenntackor från bronsåldern som hittats i dagens Grekland, Turkiet och Israel.

Inga av dessa platser har några större förekomster av tenn, som tillsammans med koppar blir den eftertraktade legeringen brons.

Hittills har teorin varit att tennet importerades från Centralasien, möjligen från Afghanistan.

Genom att analysera de 27 tackornas bly- och tennisotoper samt mängden av övriga metaller i tennet kunde experterna konstatera att 21 av tackorna, som alla hittades utanför Israels kust, inte kommer från Centralasien. I stället kommer de från tenngruvor i Cornwall och Devon i södra England.

Forskarna undersökte 27 tenntackor som hittats i olika delar av östra Medelhavsområdet.

Tackorna har bland annat hittats på Kreta, i Turkiet och i havet utanför Israels kust.

Världens Historia

Det finns knappt något tenn alls i östra Medelhavsområdet.

Därför visste forskarna att tenntackorna måste ha importerats från gruvor i antingen Centralasien eller Europa, där det finns stora mängder tenn (rödmarkerade områden).

Världens Historia

Efter att ha analyserat tenntackorna fann forskarna till sin förvåning att 21 av tackorna, som alla hittades utanför Israels kust, inte kom från Centralasien, utan från tenngruvor i Cornwall och Devon i södra England.

Fågelvägen är det närmare 400 mil mellan England och Israel. På kartan visas en möjlig segelled.

Världens Historia

Mykenerna kan ha kontrollerat handeln

Enligt forskarna visar upptäckten att det fanns handelsnätverk mellan östra Medelhavsområdet och Nordeuropa redan omkring år 1200 före Kristus.

Det kan ha varit de grekiska mykenerna som skötte handeln med brittiskt tenn.

Det är dock ovisst om mykenerna hämtade tennet i England eller om de fick det fraktat till hamnar i exempelvis vår tids Spanien.