Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

hare england gudom

Britter dyrkade höns och harar som gudar

Nya studier visar att djuren fick en särställning när de fördes in i England för tusentals år sedan.

Vlad Sokolovsky/Shutterstock

När höns och harar fördes in i England på järnåldern, för cirka 2 400 år sedan, hamnade de inte på matbordet. I stället dyrkades de exotiska djuren som gudomar.

Den slutsatsen drar en brittisk forskargrupp efter att ha funnit bevis på att djuren begravdes med stor omsorg och utan märken efter att ha slaktats.

”När nya djurarter förs in i en kultur förknippas de ofta med gudomar”, förklarar professor Naomi Sykes vid University of Exeter för CNN.

Caesar nämner de heliga djuren

Upptäckten stämmer väl överens med en kommentar i den romerske fältherren Julius Caesars verk om gallerkrigen: ”Britterna anser att det strider mot de gudomliga lagarna att äta hare, höna och gås. De matar dock dem för själens och nöjes skull.”

Enligt forskarnas studier kom höns och harar troligen till England någon gång mellan 400- och 200-talet före Kristus, och de började snart förknippas med lokala gudar.

Romerska källor vittnar till exempel om att krigardrottningen Boudicca släppte ut en hare inför ett slag mot romarna för att få krigslycka.

Hungriga britter bedrev rovdrift

Även under Englands romerska period betraktades höns och harar som heliga varelser, men efter hand som de blev vanligare hände det allt oftare att de blev mat.

Efter det romerska Britanniens kollaps på 400-talet minskade antalet harar och höns dramatiskt, kanske för att människor bedrev rovdrift på dem. Det kraftigt minskade antalet gjorde att djuren återigen fick en särställning.

När normanderna tog makten i England på 1000-talet blev hare en favorit bland adeln, medan det blev populärt att äta höns i samband med fastan, då kristna inte fick lov att äta fyrbenta djur.

Läs också:

Arkeologi

Verklighetens Asterix hittad i England

2 minuter
Traditioner

Därför har vi skottår

3 minuter
Arkeologi

Metalldetektor-feber: Amatörer jagar Englands skatter

18 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj