Billiga kameror ska rädda Syriens arkeologiska skatter

Forskare från Oxford och Harvard ska översvämma Syrien med billiga 3D-kameror. Planen är att dokumentera landets historiska skatter, om Islamiska staten förstör dem.

I den syriska staden Palmyra har IS både bombat antika tempel och genomfört offentlig ödeläggelse av arkeologiska skatter. På bilden är en IS-man i färd med att vandalisera gamla statyer inför en folkmassa.

Arkeologer tar strid med IS

Arkeologer från de berömda universiteten Oxford och Harvard tänker inte längre hjälplöst se på medan terrorister från Islamiska staten (IS) jämnar Syriens arkeologiska skatter med marken.

Därför har de gjort upp en ambitiös plan för hur skatterna ska kunna bevaras för framtiden: Arkeologerna tänker ”översvämma Mellanöstern med tusentals billiga 3D-kameror och samarbeta med lokala partner om att fotografera så många viktiga historiska objekt som möjligt”.

Målet är 20 miljoner bilder

Projektet – som hittills har beviljats cirka 25 miljoner kronor – började verkligen ta fart efter att IS förstörde det 2 000 år gamla Baal Shamin-templet i ruinstaden Palmyra i augusti. Enligt Institute for Digital Archaeology i Oxford, som har fått det överordnade ansvaret för projektet, är målet att producera fem miljoner bilder redan före årsskiftet.

Motiven ska vara allt från stora palats till krukor och små mynt, som ska fotograferas från olika vinklar. Efter det ska bilderna laddas upp till en onlinedatabas. Under nästa år ska antalet bilder öka till mer än 20 miljoner.

3D-skrivare ska rädda historien

”Palmyra är på väg att bli den främsta symbolen för Islamiska statens krig med historien. Om IS tillåts att radera och skriva om en hel regions historia, kommer vi alla att oundvikligen få betala ett högt pris. Men det finns hopp. Om vi kan placera filmer av vårt förflutna i den digitala världen hamnar den utom räckhåll för vandaler och terrorister”, säger Roger Michel, som leder projektet.

Enligt Michel kan forskarna använda modern 3D-utskriftsteknik för att rekonstruera historiska föremål – om de förstörs av terrorister.

De första kamerorna är på väg

De första kamerorna smugglas in i Syrien redan i slutet av den här månaden med hjälp av irakiska arkeologer. Med tiden förväntar sig de brittiska och amerikanska forskarna kunna utvidga projektet att även omfatta Libanon, Iran, Yemen, Afghanistan och Turkiet.

Du kan läsa en stor artikel om Mellanösterns hotade skatter i nummer 17 av Världens Historia, som kommer ut den 5 november 2015.
Där tittar vi närmare på hur områdets historiska arv nu förstörs och plundras i hittills aldrig skådad omfattning.