Yaniv Berman/Israel Antiquities Authority

Behornad figur kan vara mångud

Ett par otydliga avbildningar på en sten har gett upphov till en ny teori om ett sedan länge försvunnet kungarike.

Israeliska arkeologer har upptäckt ett tretusen år gammalt fort på Golanhöjderna.

Inne i fortet har de funnit en sten med två ingraverade figurer med horn på huvudet.

Israel erövrade Golanhöjderna från Syrien 1967, och området är fortfarande omstritt. Fyndet gjordes i samband med uppförandet av ett nytt bostadsområde.

Enligt den statliga myndigheten för fornminnen, Israel Antiquities Authority, härrör byggnaderna från 1100–900 före Kristus. Fortet är uppfört i bergarten basalt, och murarna är ungefär 1,5 meter tjocka.

I ruinerna har arkeologerna hittat bland annat pärlor, keramik, en ring och en del av en förstörd kvinnofigur, som håller i en trumma.

Figurerna med horn på huvudet kan föreställa en uråldrig mesopotamisk mångud.

© Yaniv Berman/Israel Antiquities Authority

Golanhöjderna kan ha tillhört ett uråldrigt kungarike

Det mest spektakulära fyndet har de israeliska forskarna gjort på en stor sten, där det går att ana en avbildning av två figurer med utsträckta armar och horn på huvudet.

Motivet är identiskt med det som 2019 hittades på en figur från staden et-Tell.

En del arkeologer tror att et-Tell tidigare hette Betsaida, och att staden var huvudstad i kungariket Geshur – en grannstat till Israel.

Om det stämmer visar upptäckten av de behornade figurerna att forntidens Geshur även regerade över Golanhöjderna, vilket inga fynd har indikerat tidigare.

I ett uttalande till tidningen Haaretz uppger de israeliska arkeologerna att figurernas horn möjligen ska föreställa halvmånar.

I så fall är det troligt att figurerna föreställer en mesopotamisk mångud.