Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stenen sattes i munnen på det malariasjuka barnet, så att det inte skulle kunna återuppstå och sprida sjukdomen till andra.

Kultur - Arkeologi

Barnlik begravt som vampyr

Ett 1500 år gammalt barnskelett har hittats på en begravningsplats för malariaoffer. Mycket tyder på att romarna ville vara helt säkra på att den döda stannade kvar i graven.

Arkeologer har funnit kvarlevorna av ett tioårigt barn från 400-talet, och sannolikt var romarna oroliga för att barnet skulle återuppstå från dödsriket. Barnet dog av malaria, en sjukdom som romarna förknippade med onda andar, och hade fått en sten placerad i munhålan – antagligen för att hålla kvar ondskan i jorden.

”Extremt kusligt och underligt”

Tandmärken på stenen tyder på att den pressats in i munnen på det döda barnet. Spår av metoden är ovanliga under antiken, men den var vanlig under medeltiden, när människor fruktade att avlidna skulle återuppstå som vampyrer.

”Jag har aldrig sett något liknande. Det är extremt kusligt och underligt. I trakten har man börjat kalla skelettet för Vampyren från Lugnano”, säger arkeologen David Soren, som har varit knuten till utgrävningarna sedan 1987.

Malariadrabbade barn begravdes tillsammans

Skelettet hittades i La Necropoli dei Bambini (Spädbarnens begravningsplats), som ligger i den italienska kommunen Lugnano in Teverina i regionen Umbrien.

Begravningsplatsen härrör från 400-talet, då ett dödligt utbrott av malaria plågade området och dödade många nyfödda och småbarn. De dödliga epidemierna omgavs av vidskepelse, och romarna fruktade bland annat att de döda skulle resa sig ur gravarna och smitta fler.

På begravningsplatsen har arkeologerna även funnit bland annat korpklor, ben från grodor och aska från offrade valpar, vilket tyder på att magi och häxkonster ingick i begravningsritualerna. En treårig flicka har till exempel hittats med stenar fästa vid händer och fötter, troligen ett försök att se till att hon inte skulle återuppstå.

Läs också:

Krig

Snabbguide: opiumkrigen

3 minuter
hjärna psykologi historia
Vetenskap

Hjärnan är rätt primitiv

13 minuter
Andra världskriget

Nederländsk minsvepare klarade sig mot alla odds

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj