Åttaåring hittar förhistoriskt svärd i svensk sjö

En åttaåring flicka har dragit upp ett 1500 år gammalt svärd ur en sjö. Historien påminner så mycket om sagan om kung Artur att hon nu kallas ”Sveriges drottning".

Saga Vanecek har fått mycket uppmärksamhet för sitt fynd, men även om hon tycker om att lära sig om gamla saker vill hon hellre bli läkare än arkeolog.

© Anne Rosén, Jönköpings Läns Museum & Peter Magnusson, Värnamo.Nu

Åttaåriga svensk-amerikanska Saga Vanecek har dragit upp ett svärd från järnåldern ur sjön Vidöstern i Småland.

”Jag var ute i vattnet och kastade sten, och så hittade jag en pinne av något slag”, sa Saga till nyhetsmediet The Local.

Saga insåg dock snabbt att hon hittat ett svärd och ”lyfte upp det över huvudet, medan hon skrek som om hon var Pippi Långstrump", berättar hennes pappa, Andy Vanecek.

Arkeologerna var förbluffade

Familjen kontaktade Jönköping läns museum, där arkeologerna var förbluffade över vilket bra skick svärdet är i.

Undersökningar fastslog att det är omkring 1500 år gammalt, och att det fortfarande går att skönja träbitar på skaftet.

Fyndet hölls hemligt i månader

Saga drog upp svärdet ur sjön i somras, när torkan fått vattennivån att sjunka, men historien har hållits hemlig fram tills nu.

”Vi bad Saga att inte berätta för någon om svärdet, eftersom vi var rädda att det skulle locka en massa människor", säger arkeologen Mikael Nordström från museet.

Den åttaåriga flickan höll tyst om sin stora upptäckt, och under de utgrävningar som gjordes fann arkeologerna bland annat en brosch från samma period. Forskarna tror nu att sjön kan ha varit en offerplats några århundraden före vikingatiden.