Vestland fylkeskommune & Shutterstock
Flicka, Norge, flintdolk

Åttaårig flicka hittar stenåldersdolk på skolgården

En flicka chockade de norska arkeologerna när hon hittade en 3 700 år gammal flintdolk på sin skolgård, inte minst för att det inte finns någon flinta i Norge.

Åttaåriga Elise i Os i sydvästra Norge var ute och lekte på rasten när hon plötsligt fick se ett vasst stenföremål som låg gömt under en annan sten på den steniga delen av skolgården.

Det var ingen leksak, utan en flintdolk skapad av stenåldersmänniskor för cirka 3 700 år sedan.

”Jag skulle ta upp en liten glasbit och så låg stenen där. Den var fin”, berättar Elise.

Hon gav föremålet till sin lärare Karen Drange, som genast förstod att det inte rörde sig om någon vanlig sten.

Läraren kontaktade kommunen i Vestland fylke, som snabbt skickade ut en grupp arkeologer för att titta närmare på det fascinerande föremålet. Efter att ha studerat dolken noga kom arkeologerna fram till att det var en äkta flintdolk från stenåldern. De daterade den till omkring år 1700 före Kristus.

Flicka på skolgård

Elise hittade dolken mellan några stora stenar på skolgårdens lekplats.

© Vestland fylkeskommune

En ovanlig skatt

Flintdolken är nästan tolv centimeter lång och tydligt bearbetad av människor. Eftersom flinta inte förekommer naturligt i Norge måste stenen eller dolken ha importerats till området. Flinta skiljer sig åt beroende på varifrån den kommer, och den norska arkeologen Louise Bjerre Petersen tror att dolken troligen är från Danmark.

Upptäckten ledde genast till arkeologiska utgrävningar på skolgården, eftersom experterna tänkte att de skulle kunna hitta tecken på en gammal bosättning på skolans område. Tyvärr tvingades emellertid arkeologerna från Vestland fylke och Universitetsmuseet i Bergen bege sig tomhänta därifrån.

”Vi hittade varken fler föremål eller några andra spår från stenåldern, men dolken som Elise hittade är unik. Den kommer att bidra till ytterligare forskning om Vestlands stenålderskultur”, säger Louise Bjerre Petersen i ett pressmeddelande.

Utgrävning på norsk skolgård

Arkeologer från Vestland fylke och Universitetsmuseet i Bergen letade efter fler föremål på skolgården.

© Thomas Bruen-Olsen, Universitetsmuseet i Bergen

Flintdolkar var statusprylar

Flintdolkar är sällsynta i Norge. Vanligare är de i framför allt Danmark, där det finns stenbrott med flinta i många områden. Faktum är att sen dansk stenålder, från 2400 till 1800 före Kristus, i så hög grad kännetecknas av fynd av flintdolkar att perioden kallas dolktid.

Till skillnad från yxor och knivar av flinta tror arkeologerna inte att flintdolkarna fyllde någon praktisk funktion. De visade i stället på prestige och status. Det är också en av anledningarna till att många dolkar har hittats där vackra föremål offrades och begravdes för att vinna gudarnas gunst.

De norska arkeologerna tror dock inte att den här dolken har offrats. Då hade det troligen funnits fler föremål tillsammans med dolken. I stället kan den kanske ha tappats av en person på genomresa.

Som tack för att Elise var så uppmärksam gav arkeologerna hela hennes klass en rundvisning på Universitetsmuseet i Bergen. Den åttaåriga flickan fick också ett diplom för sin insats.

Flintdolk, Norge

Den nästan tolv centimeter långa dolken kom troligen från Danmark.

© Vestland fylkeskommune