Cicero Moraes
Två stenåldersmän mot svart bakgrund

Återskapad i 3D: Se en av dina första förfäder i ögonen

I en grotta i Israel hittade forskare för nästan 100 år sedan en samling skelett som de hade svårt att placera in i det mänskliga släktträdet. Nu har en 3D-konstnär återskapat en av våra nästan 120 000 år gamla förfäder.

När arkeologer 1932 upptäckte en rad skelett i Skhūl-grottan nära berget Carmel i Israel trodde de först att de tillhörde den 40 000 år gamla arten Homo heidelbergensis.

Idag är dock många forskare övertygade om att de istället var några av de tidigaste människorna i vår egen gren av släktträdet - Homo sapiens - och att de förmodligen levde för mellan 90 000 och 120 000 år sedan.

Hittills har ingen försökt återskapa någon av människorna från Skhūl-grottan.

Men nu har den brasilianske 3D-animatören Cicero Moraes återskapat ansiktsdragen hos en av individerna i grottan, känd som Skhūl V.

Enligt konstnären själv visar de återskapade ansiktsdragen "en stark man, redo att kämpa för sin överlevnad".

Ny teknik avslöjar skelettens ålder

När skeletten i Skhūl-grottan upptäcktes antog arkeologerna länge att de var yngre än de neanderthalskelett som hittades i en närliggande grotta.

De antog också att skeletten från Skhūl härstammade från dessa avlägsna släktingar, men modern teknik har kullkastat den teorin.

Nya dateringsmetoder har visat att skeletten från Skhūl kan vara så mycket som 120 000 år gamla - och kanske de äldsta Homo sapiens som har hittats enligt det berömda amerikanska Smithsonian Museum.

De skulle ha levt tillsammans med många av de andra människoarter som befolkade Israel och Mellanöstern vid den här tiden, snarare än att tränga undan dem.

3D-tolkning av mänsklig skalle från stenåldern

"Grunden för återskapandet var en 3D-skanning av skallen. Den var i mycket gott skick, med viktiga delar av skallen bevarade och små delar återskapade av specialister", förklarar Cicero Moraes, som ligger bakom den nya återgivningen av den tidiga människan.

© Cicero Moraes