Arkeologiska skatter sätter käppar i hjulen för tunnelbanor världen över
Tunnelgrävare och arkeologer kan snabbt gå varandra på nerverna, när det ska grävas till nya tunnelbanelinjer runt omkring i världens storstäder. I Rom får ingenjörer och invånare beväpna sig med tålamod, för tunnelbanan blir konstant försenad.

Förra veckan fann en italiensk arkeolog resterna av ett 1800 år gammalt nedbränt hus under Rom.
Fyndet gjordes i samband med grävandet för Roms tunnelbana. Arkeologerna var exalterade över fyndet, precis som att de var extatiska, när de förra våren fann en militär kasern under arbetet med tunnelbana.
Någon exaltering är dock svår att skönja hos tunnelbanearbetarna, för sådana fynd är liktydiga med förseningar.
Rom
Arbetet med en ny och tredje tunnelbanelinje i Rom har pågått sedan 2006, och den ska betjäna stadens 2,5 miljoner invånare.
Varenda gång arkeologer gör ett historiskt fynd avbryts emellertid arbetet, tills de har undersökt det närmare. Sedan 2006 har de boende i staden regelbundet kunnat se skyltar med texten ”Metro C-Archeological Investigation” dyka upp runtomkring i stadsbilden.
Istanbul
Turkiets största stad, som tidigare var känd som Konstantinopel, har många kulturlager under sig.
Tunneln till en ny tunnelbanelinje måste därför dras 30 meter under marken för att komma under det djup där det finns historiska ruiner.
Schakt och hissar ned till det djupet kommer dock att gå genom det arkeologiska minfältet, och det har hittills lett till fyra arkeologiska utgrävningar längs sträckan.