Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

vandaler skatt polen

Arkeologer jublar: Bonde hittar vandalers skatt

Arkeologer har grävt ut fem och ett halvt kilo silvermynt, som troligen gömdes när barbarer vällde in över vår tids Polen i slutet av 100-talet.

Stanisław Staszic Muzeum Hrubieszów

Under en vandring på en åker utanför staden Lublin i östra Polen snubblade en jordbrukare från trakten över en ovärderlig silverskatt.

När arkeologer tillkallades fann de 1 753 romerska silvermynt.

Enligt experter rör det sig om en av de största romerska skatter som någonsin hittats i Polen.

”Den här skatten kommer att bli den polska arkeologins kronjuvel”, kommenterar Andrzej Kokowski vid det arkeologiska institutet i Lublin enligt uppgifter i flera medier.

Nedgrävda av vandaler

I samband med plöjning av marken hade de många mynten spridits över ett stort område, men ursprungligen låg de möjligen nedgrävda i ett skrin.

De yngsta mynten härrör från andra hälften av 100-talet efter Kristus. På den tiden hade vandalerna, som var en germansk stam, kontroll över området.

Från Skandinavien vällde emellertid goterna, en annan germansk stam, in över territoriet under sin långa resa ner mot Sydeuropa, och vandalerna kunde inte stå emot dem.

vandaler skatt polen

Redan under antiken fick vandalerna rykte om sig att vara barbarer som plundrade och förstörde allt i sin väg. De var dock långt ifrån värst.

© Lanmas/Imageselect

Kommer eventuellt från plundringar

Talrika krigargravar från den här tiden visar dock att vandalerna tvingades kämpa med näbbar och klor.

De polska arkeologerna tror att silverskatten grävdes ner av de flyende vandalerna. De hoppades säkert att de en dag skulle kunna återvända och gräva upp skatten.

Så blev det emellertid inte. Var vandalerna kom över mynten är ovisst. De kan ha plundrats från romare eller tjänats ihop genom handel.

Läs också:

Arkeologi

Skeletten väller upp ur underjorden

2 minuter
Arkeologi

Medeltidsjätte upptäckt i Polen

3 minuter
Arkeologi

Fynd i mosse avslöjar barbarisk krigsritual i Skandinavien

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj