Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ostronpärla, Abu Dhabi, utgrävning

Arkeologer hittar världens äldsta pärla

En grupp arkeologer i Abu Dhabi har hittat en ostronpärla som fiskades upp på havsbottnen för nästan 8 000 år sedan.

AFP/Ritzau Scanpix

Under utgrävningar på en ö utanför Abu Dhabis kust har en grupp arkeologer gjort ett enastående fynd: en ostronpärla som är det hittills äldsta beviset på pärlfiske.

Den rosa pärlan låg i ett rum i en stenåldersbosättning på ön Marawah. Jordlagret i vilket pärlan hittades har med hjälp av kol-fjorton-datering kunnat tidsbestämmas till någon gång mellan år 5800 och 5600 före Kristus.

”Vi såg att det var en pärla, men vi visste inte hur gammal den var”, säger arkeologen Abdulla Al Kaabi till lokala medier.

Handlade eventuellt med pärlor i Mesopotamien

Han och hans kollegor blev mycket upprymda när analyserna visade att pärlan måste ha fiskats upp för cirka 8 000 år sedan.

Utgrävningarna på Marawah inleddes år 1992. Sedan dess har arkeologer hittat rester av byggnader och föremål, vilket tyder på att det under förhistorisk tid fanns ett sofistikerat samhälle på ön.

Även i andra delar av schejkdömet Abu Dhabi har arkeologer hittat ostronpärlor från förhistorisk tid. Forskarna tror att de bland annat användes för att handla med exempelvis de tidiga kulturerna i Mesopotamien (dagens Irak).

Abu Dhabi var känt för sitt pärlfiske

Ända fram till 1930-talet var pärlfisket i Persiska viken Abu Dhabis enda exportvara, och på medeltiden var schejkdömet känt för sina pärlor, som hämtades upp ur havet.

När man på 1950-talet hittade de första oljefyndigheterna i Abu Dhabi upphörde emellertid pärlfisket nästan helt. Schejkdömet sitter i dag på cirka nio procent av världens oljereserver.

Läs också:

Amerikas historia

Anarkist sköt USA:s president

4 minuter
Romarriket

Fest och förolämpningar – inget överträffade Roms triumftåg

22 minuter
Handel

Den schweiziska armén ratade schweizerkniven

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj