Bland den stora samlingen mynt finns "Ban Liang"-mynt från 175 f.Kr. Detta är det första mynt som präglades efter att Kina enades av landets första kejsare Qin Shi Huang.
Andra mynt är från 600-talet och fram till 1265. Arkeologerna tror därför att de begravdes senast i slutet av 1200-talet. En turbulent tid i landets historia, då de första samurajerna hade makten men var tvungna att försvara landet mot enorma invasionsstyrkor från fastlandet i väster.
Mynten låg tätt packade
Mynten låg tätt packade i ett stort hål i marken, ca 60 cm högt och en meter brett. De hade grävts ner i buntar av sashi – ett smart sätt för japaner och kineser att samla sina mynt. Eftersom mynten hade ett hål i mitten kunde de enkelt knytas ihop med halmstrån för att få en tät passform. Varje sashi innehöll 100 mynt, och varje bunt innehöll upp till 10 sashi.
Arkeologerna hittade totalt 1060 buntar och uppskattar att det finns mer än 100 000 mynt i det imponerande fyndet. Arkeologerna hittade också spår av risstråmattor, som mynten verkar ha varit insvepta i, men som sedan har förintats. De nedgrävda mynt har fungerat som en underjordisk pengatank.
Hittills har arkeologerna gjort grundliga undersökningar av 334 av mynten. Detta har visat på en förvånansvärd mångfald, med totalt 44 olika valutatyper. Mynten kom från olika kinesiska dynastier, inklusive den västra Han-dynastin (202 f.Kr.-9 e.Kr.) och den södra Song-dynastin (1127-1279 e.Kr.).
De många mynten från Kina är starka bevis på den omfattande handeln mellan de två länderna, särskilt från 600-1500 e.Kr.
Utgrävningsplatsen ligger nära ett område som arkeologerna vet var fyllt med överdådiga hem för inflytelserika japaner under medeltiden.
Mongolerna försökte invadera Japan
Mynten kan ha grävts ned som en försiktighetsåtgärd inför ett hotande krig. Experter tror att de gömdes under Japans turbulenta Kamakura-period (1185-1333).
Detta var början på samurajernas styre i landet efter att general Minamoto Yoritomo tog makten år 1185 som landets första shogun eller högsta krigsherre. Men olika klanledare började bygga upp maktbaser med sina egna samurajer, och var det många spänningar och strider mellan fraktionerna.
År 1274 och 1281 försökte även enorma mongoliska invasionsstyrkor under Kublai Khans ledning att lägga under sig landet. De två invasionsstyrkorna bestod av tusentals mongoliska, kinesiska och koreanska krigare, men båda stoppades av tyfoner som förstörde deras skepp.
Det kan alltså finnas många anledningar till att en rik japan kan ha känt ett behov av att gömma undan sin myntskatt.
Nu kan den stora skatten, tillsammans med andra fynd från byn, beskådas i grannstaden Maebashi medan forskare fortsätter att undersöka mynten i mer detalj.