Arkeologer hittar samurajskatt med över 100 000 mynt

Under några rutinmässiga utgrävningar snubblade japanska arkeologer över vad som bäst kan beskrivas som en pengatank från samurajtiden. Den enorma mängden mynt gömdes möjligen undan av rädsla för samurajernas stora fiende i väst.

Japan, mynt

Med mer än 100 000 mynt är detta ett av de största myntfynd som någonsin gjorts i Japan.

© Maebshi City Cultural Property Protection Division

Under en utgrävning av den japanska byn Sosha i centrala Japan, nordväst om Tokyo, kom arkeologer över ett anmärkningsvärt fynd – en skattkista med mer än 100 000 mynt.

En del av mynten kommer från Kina och är över 2 000 år gamla.

Utgrävningen utfördes för att en ny fabrik skulle byggas i området och var en rutinuppgift, så ingen av arkeologerna förväntade sig ett så imponerande fynd.

Bland den stora samlingen mynt finns "Ban Liang"-mynt från 175 f.Kr. Detta är det första mynt som präglades efter att Kina enades av landets första kejsare Qin Shi Huang.

Andra mynt är från 600-talet och fram till 1265. Arkeologerna tror därför att de begravdes senast i slutet av 1200-talet. En turbulent tid i landets historia, då de första samurajerna hade makten men var tvungna att försvara landet mot enorma invasionsstyrkor från fastlandet i väster.

Mynten låg tätt packade

Mynten låg tätt packade i ett stort hål i marken, ca 60 cm högt och en meter brett. De hade grävts ner i buntar av sashi – ett smart sätt för japaner och kineser att samla sina mynt. Eftersom mynten hade ett hål i mitten kunde de enkelt knytas ihop med halmstrån för att få en tät passform. Varje sashi innehöll 100 mynt, och varje bunt innehöll upp till 10 sashi.

Arkeologerna hittade totalt 1060 buntar och uppskattar att det finns mer än 100 000 mynt i det imponerande fyndet. Arkeologerna hittade också spår av risstråmattor, som mynten verkar ha varit insvepta i, men som sedan har förintats. De nedgrävda mynt har fungerat som en underjordisk pengatank.

Ett kinesiskt Ban Liang-mynt från 175 f.Kr. är det äldsta som arkeologerna har hittat bland de 100 000 mynten.

© Maebshi City Cultural Property Protection Division

Hittills har arkeologerna gjort grundliga undersökningar av 334 av mynten. Detta har visat på en förvånansvärd mångfald, med totalt 44 olika valutatyper. Mynten kom från olika kinesiska dynastier, inklusive den västra Han-dynastin (202 f.Kr.-9 e.Kr.) och den södra Song-dynastin (1127-1279 e.Kr.).

De många mynten från Kina är starka bevis på den omfattande handeln mellan de två länderna, särskilt från 600-1500 e.Kr.

Utgrävningsplatsen ligger nära ett område som arkeologerna vet var fyllt med överdådiga hem för inflytelserika japaner under medeltiden.

Mongolerna försökte invadera Japan

Mynten kan ha grävts ned som en försiktighetsåtgärd inför ett hotande krig. Experter tror att de gömdes under Japans turbulenta Kamakura-period (1185-1333).

Detta var början på samurajernas styre i landet efter att general Minamoto Yoritomo tog makten år 1185 som landets första shogun eller högsta krigsherre. Men olika klanledare började bygga upp maktbaser med sina egna samurajer, och var det många spänningar och strider mellan fraktionerna.

År 1274 och 1281 försökte även enorma mongoliska invasionsstyrkor under Kublai Khans ledning att lägga under sig landet. De två invasionsstyrkorna bestod av tusentals mongoliska, kinesiska och koreanska krigare, men båda stoppades av tyfoner som förstörde deras skepp.

Det kan alltså finnas många anledningar till att en rik japan kan ha känt ett behov av att gömma undan sin myntskatt.

Nu kan den stora skatten, tillsammans med andra fynd från byn, beskådas i grannstaden Maebashi medan forskare fortsätter att undersöka mynten i mer detalj.