Arkeologer hittar Nederländernas Stonehenge: 4 000 år gammal helgedom avslöjad

Forskare har gjort en spektakulär upptäckt av ett religiöst område i centrala Nederländerna.

© Alexander van de Bunt / Gemeente Tiel

En gravhög som för tusentals år sedan fungerade som solkalender och resterna av omkring 80 människor.

Det är några av de häpnadsväckande fynd som nederländska arkeologer har grävt ut i ett område som har fått tillnamnet "Nederländernas Stonehenge".

De historiska fynden har grävts ut på ett industriområde i den nederländska staden Tiel, står det att läsa i ett inlägg på stadens Facebooksida.

Där betecknas fyndet också som "unikt för Nederländerna".

Det religiösa området tros vara drygt 4 000 år gammalt och omfattar en hög som visade sig innehålla resterna av omkring 80 män, kvinnor och barn.

Högen, som är 20 meter i diameter, ser enligt arkeologerna ut att ha byggts för att ligga i linje med solen vid solstånd, framgår det på stadens webbsida.

Arkeologernas slutsats är den troligen har fungerat som en avancerad solkalender i likhet med Stonehenge i Storbritannien, som många forskare också tror fungerade som en solkalender lik de gamla egyptiernas.

På den nederländska stadens Facebooksida betecknas fyndet som "spektakulärt":

Arkeologerna hittade dessutom offergåvor som djurskelett, människokranier och värdefulla föremål såsom en bronsspjutspets inuti gravhögen.

Ingen nyhet

Den egentliga utgrävningen av området ägde rum under 2016 och 2017 i staden Tiel, som ligger omkring fem mil sydöst om Utrecht.

Förutom den spektakulära gravhögen, som tros ha använts som ett avancerat kalendersystem, hittade forskarna även två andra gravhögar.

En bild av den 4 000 år gamla Stonehenge-liknande helgedomen som har grävts ut i Tiel, en gammal handelsstad i centrum av Nederländerna.

© Gemeente Tiel

I en av högarna upptäckte de en gravplats som tillhörde en kvinna som hade begravts med en enstaka glaspärla.

Fyndet av pärlan, som visade sig härstamma från Mesopotamien i dagens Irak är enligt arkeologerna uppseendeväckande.

Pärlan är nämligen inte bara den äldsta som någonsin har hittats i Nederländerna, den måste också ha tillryggalagt ett avstånd på drygt 5 000 kilometer och vittnar om att människor i området har haft kontakt med människor från avlägsna regioner för tusentals år sedan.

Det har tagit arkeologerna sex år att undersöka omkring en miljon utgrävda föremål som de har hittat i området.