De historiska fynden har grävts ut på ett industriområde i den nederländska staden Tiel, står det att läsa i ett inlägg på stadens Facebooksida.
Där betecknas fyndet också som "unikt för Nederländerna".
Det religiösa området tros vara drygt 4 000 år gammalt och omfattar en hög som visade sig innehålla resterna av omkring 80 män, kvinnor och barn.
Högen, som är 20 meter i diameter, ser enligt arkeologerna ut att ha byggts för att ligga i linje med solen vid solstånd, framgår det på stadens webbsida.
Arkeologernas slutsats är den troligen har fungerat som en avancerad solkalender i likhet med Stonehenge i Storbritannien, som många forskare också tror fungerade som en solkalender lik de gamla egyptiernas.
På den nederländska stadens Facebooksida betecknas fyndet som "spektakulärt":
Arkeologerna hittade dessutom offergåvor som djurskelett, människokranier och värdefulla föremål såsom en bronsspjutspets inuti gravhögen.
Ingen nyhet
Den egentliga utgrävningen av området ägde rum under 2016 och 2017 i staden Tiel, som ligger omkring fem mil sydöst om Utrecht.
Förutom den spektakulära gravhögen, som tros ha använts som ett avancerat kalendersystem, hittade forskarna även två andra gravhögar.
I en av högarna upptäckte de en gravplats som tillhörde en kvinna som hade begravts med en enstaka glaspärla.
Fyndet av pärlan, som visade sig härstamma från Mesopotamien i dagens Irak är enligt arkeologerna uppseendeväckande.
Pärlan är nämligen inte bara den äldsta som någonsin har hittats i Nederländerna, den måste också ha tillryggalagt ett avstånd på drygt 5 000 kilometer och vittnar om att människor i området har haft kontakt med människor från avlägsna regioner för tusentals år sedan.
Det har tagit arkeologerna sex år att undersöka omkring en miljon utgrävda föremål som de har hittat i området.