Under 80 års tid har bönder i provinsen Henan i Kina hittat 3 000 år gamla jadeskatter från Shangdynastin på sina åkrar.
Hittills har man inte vetat varifrån de vackra föremålen kommer, men ett team av arkeologer har just löst mysteriet. Föremålen kommer från en förlorad bronsåldersstad som var dold under jorden och som innehåller minst nio gravar från stadens absoluta elit.
Staden är så imponerande att den i ett pressmeddelande beskrivs som ”ett av de största fynden” från Shangdynastin (ca 1600–1046 f.Kr.), Kinas första historiska dynasti.
Kinesiska arkeologer har hittills hittat hundratals fantastiska artefakter under den omfattande utgrävningen, som täcker nio kullar och sträcker sig över cirka tre kvadratkilometer.
Mängder av skatter i staden
Det är långt ifrån varje dag som arkeologer hittar en hel stad under marken, men med tanke på den stora mängden fynd kan det knappast röra sig om något annat än en hel stad.
”Alla grundläggande element för en central bosättning har upptäckts på platsen”, säger Xu Lianggao, forskare vid Kinas arkeologiska institut, till den statligt ägda tidningen China Daily.
”Vi har tidigare hittat några gravar och stora strukturer i det här området, men den här gången har den fullständiga bilden av en bosättning avslöjats”, säger Lianggao, som har varit involverad i utgrävningen sedan den började 2022.

En av de stora byggnader som arkeologerna har hittat. Väggarna är gjorda av pisé (stampad jord).
I gravarna har arkeologerna också hittat otaliga vackra föremål, bland annat dryckeskärl av brons, målad keramik, små örhängen av guld och jade, en fint snidad jadefågel och en gjuten bronsstjärna med inlagda bitar av ädelstenen turkos. I en av överklassgravarna hittade de också en hästdragen vagn i brons, och arkeologerna misstänker att hela vagnar, inklusive hästar, begravdes på platsen.
Arkeologerna drar därför slutsatsen att bosättningen innehåller ”några av de rikaste gravarna som någonsin upptäckts” i regionen och att den sannolikt har varit ett viktigt maktcentrum för drygt 3 000 år sedan.
Några av de vackra fynden från gravarna

En bronsfågel med inlagda turkoser

Örhängen i guld

Delar av brons från en hästdragen vagn
Kan ha varit huvudstad för separat stat
Sun Zhanwei, forskare vid Shaanxis arkeologiska akademi, berättar för China Daily att bronsåldersstadens centrum byggdes med pisé (stampad jord). Denna urgamla byggnadsteknik innebar att våt jord hälldes i stora formar och sedan trampades ovanpå så länge att den pressades samman till ett hårt byggnadsmaterial.
Tekniken är särskilt välkänd i Asien, och även delar av den kinesiska muren byggdes med pisé.
Området kring floden Huang He, som rinner genom provinserna Henan, Shanxi och Shaanxi, kallas ofta för den kinesiska civilisationens vagga. Här finns några av de tidigaste tecknen på större bosättningar i landet, och det uppskattas att tretton större och mindre dynastier styrde området under en period av cirka 1 000 år.
Som ett resultat av detta har det gjorts en enorm mängd arkeologiska fynd i området runt floden, men den nyligen upptäckta staden från bronsåldern är ändå imponerande i sin rikedom.
Arkeologerna tror att den var säte för ett oberoende kungarike som så småningom blev en del av Shangdynastin.
Det finns tecken på en lokal religion som arkeologerna inte vet så mycket om. Forskarna hittade till exempel ett polerat sköldpaddsskal, som de tror kan ha varit ett spådomsverktyg som användes för att upprätta förbindelse mellan olika världar.
Det som är säkert är att arkeologerna kommer att ha mycket att göra under de närmaste åren när de gräver ut den enorma platsen.