Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Man har redan hittat flera statyer av Xipe Totec i templets ruiner.

Kultur - Arkeologi

Arkeologer hittar ”den flådde gudens” tempel

Mexikos ursprungsfolk har lämnat efter sig otaliga spår efter sin kultur, som fascinerar än i dag. Det senaste fyndet är ett av de grymmaste någonsin.

Arkeologer i Mexiko har funnit det första kända templet som helgats åt den centralamerikanska guden Xipe Totec – även känd som ”den flådde guden”, eftersom han ifördes hud från flådda offer.

Offer krävde två altare

Två stenansikten och överkroppen från en staty av guden har hittats i Ndachjian-Tehuacán i den mexikanska delstaten Puebla. Arkeologerna räknar med att templet var i bruk under perioden 1000–1260 och byggdes av de så kallade popolocaindianerna, som levde i området, tills de besegrades av aztekerna i början av 1400-talet.

Nära templet står två offeraltare, som enligt gamla spanska källor användes för ceremonierna för Xipe Totec. Offren – i regel krigsfångar – dödades på det ena altaret och lades sedan på det andra, där präster omsorgsfullt flådde av de dödas hud i ett stort, sammanhängande stycke, som de iförde sig. Prästerna bar huden under de tjugo dagar som gudens årliga fest varade.

Gud för både lantbruk och krig

Xipe Totec var gud för pånyttfödelse, lantbruk och krig. Syftet med de brutala offerritualerna i hans namn var att garantera en god skörd. Han förknippas i dag med i synnerhet aztekerna, men han var känd i större delen av Centralamerika och dyrkades redan från cirka år 900.

Än så länge har arkeologerna funnit spår av ett 12,5 meter långt och 3,5 meter brett tempel, men de planerar att gräva ut ett betydligt större område.

Xipe Topec i avflådd människohud, vilket syns på bland annat de ding­lande händerna vid handlederna.

Läs också:

Civilisationer

Varför flådde aztekerna sina fångar?

1 minut
Civilisationer

Nytt fynd: Arkeologer gör ohygglig upptäckt i ruinstad i Mexiko

3 minuter
Civilisationer

Maya, inka och azteker: Så skiljer du dem åt

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj