Arkeologer hittar ”den flådde gudens” tempel
Mexikos ursprungsfolk har lämnat efter sig otaliga spår efter sin kultur, som fascinerar än i dag. Det senaste fyndet är ett av de grymmaste någonsin.

Man har redan hittat flera statyer av Xipe Totec i templets ruiner.
Arkeologer i Mexiko har funnit det första kända templet som helgats åt den centralamerikanska guden Xipe Totec – även känd som ”den flådde guden”, eftersom han ifördes hud från flådda offer.
Offer krävde två altare
Två stenansikten och överkroppen från en staty av guden har hittats i Ndachjian-Tehuacán i den mexikanska delstaten Puebla. Arkeologerna räknar med att templet var i bruk under perioden 1000–1260 och byggdes av de så kallade popolocaindianerna, som levde i området, tills de besegrades av aztekerna i början av 1400-talet.
Nära templet står två offeraltare, som enligt gamla spanska källor användes för ceremonierna för Xipe Totec. Offren – i regel krigsfångar – dödades på det ena altaret och lades sedan på det andra, där präster omsorgsfullt flådde av de dödas hud i ett stort, sammanhängande stycke, som de iförde sig. Prästerna bar huden under de tjugo dagar som gudens årliga fest varade.
Gud för både lantbruk och krig
Xipe Totec var gud för pånyttfödelse, lantbruk och krig. Syftet med de brutala offerritualerna i hans namn var att garantera en god skörd. Han förknippas i dag med i synnerhet aztekerna, men han var känd i större delen av Centralamerika och dyrkades redan från cirka år 900.
Än så länge har arkeologerna funnit spår av ett 12,5 meter långt och 3,5 meter brett tempel, men de planerar att gräva ut ett betydligt större område.