Matthew J. Adams/Shutterstock
Tel Megiddo, Legio, Legio Ferrata

Arkeologer hittar blodröd romersk amfiteater

Forskare har hittat en nästan 2000 år gammal amfiteater i ett romerskt militärläger vid den bibliska domedagsstaden Harmagedon eller Tel Megiddo. Byggnadens färgsättning är mycket okonventionell.

Amfiteatern i det gamla romerska militärlägret Legio i Israel ser ut som de underhållningsarenor som romarna lämnade efter sig överallt i sina besittningar.

Men byggnaden är ingen vanlig amfiteater. Teatern är inte byggd för underhållning, utan för blodigt allvar. Det var här den romerska 6:e legionen tränade Ferrata - "den järnklädda" - för strid. Och arenans funktion återspeglas i färgsättningen.

Väggarna är målade röda, som det blod som flyter i strid, enligt studier av israeliska och amerikanska arkeologer.

Elektromagnetism avslöjade militärläger

Forskare har kartlagt det nästan 2 000 år gamla romerska lägret med hjälp av elektromagnetiska vågor, som gör det möjligt att avslöja strukturer i till exempel underjordiska byggnader.

Under de efterföljande utgrävningarna undersökte arkeologerna amfiteatern, som var träningsplats för de "järnklädda", ett namn som förmodligen härrör från det faktum att legionärerna bar rustningar.

Legionen grundades av Julius Caesar under de galliska krigen år 52 f.Kr. och deltog därefter i krig i hela den romerska världen.

Soldater skickades till Legio för att säkerställa ordningen efter Bar Kokhba-revolten, ett judiskt uppror som hotade den romerska ockupationen under åren 132-136.

Tel Megiddo, Legio, Legio Ferrata

Sedan 2002 har arkeologer undersökt lägret, som inhyste omkring 5 000 legionärer.

© Jezreel Valley Regional Project

DNA kommer att avslöja legionärernas ursprung

Fyndet är sällsynt, betonar Matthew J. Adams, en av utgrävningsledarna.
"Den här typen av amfiteater - för armén, inte för allmänheten - har inte hittats tidigare i regionen", säger Adams till medieföretaget Live Science.

Omfattande utgrävningar fortsätter i Legio, som ligger strax söder om Tel Megiddo, det bibliska Harmageddon, där den sista striden på domedagen förväntas äga rum.

Arkeologerna samlar bland annat in DNA-prover från begravningsplatsen utanför lägret. Forskarna hoppas att proverna ska ge dem en inblick i legionens etniska sammansättning och hur romarna rekryterade de "järnhårda" soldaterna.