Kennedy et al., 2023, PLOS ONE
Ben från Mustatil Saudiarabien

Arkeologer hittar 7 000 år gammal kultplats

I Saudiarabien har arkeologer grävt ut en så kallad mustatil – en samlingsplats för en 7 000 år gammal stenålderskult, som offrade till gudarna och begravdes på offerplatserna.

I nordvästra Saudiarabien har arkeologer grävt ut en 7 000 år gammalt kultplats – en mustatil – från stenåldern. Mer än 1 600 byggnadsverk av den typen i sandsten har upptäckts sedan 1970-talet, men endast ett fåtal har studerats. ”Endast tio mustatiler har grävts ut” säger Melissa Kennedy vid University of Western Australia, som tillsammans med en grupp arkeologer har skrivit om sitt arbete. ”Denna studie är en av de första som publicerats.”

Forskarna har gjort spektakulära fynd, för mustatilen visade sig nämligen inte enbart ha använts för att offra djur, utan även för att begrava människor.

Ben från Mustatil Saudiarabien

Kol 14-analyser visar att de mänskliga benen härrör från begravningar som skett långt senare än djuroffren.

© Kennedy et al., 2023, PLOS ONE

Offrades på sten från rymden

De människor som uppförde dessa mustatiler verkar ha tillhört en djuroffrande kult. Offren förrättades oftast i en struktur inne i byggnaden, kallad ”huvudet”. Därinne fanns det en helig sten, som i många fall kom från en meteorit.

Men arkeologerna har inte enbart hittat ben från djur. Inne i mustatilerna fann de även mänskliga kvarlevor från begravningar.

”Dessa begravningar har alltid skett senare”, säger Melissa Kennedy. ”De är inte från samma period som djuroffren.”

Arkeologerna funderar på om betydelsefulla ättlingar till kultmedlemmarna lät sig begravas på offerplatserna för att visa en koppling till det förflutna.

Mustatil Saudiarabien

De många mustatilerna uppfördes under en tid, då öknen var frodig och elefanter och flodhästar badade i floder som skar genom landskapet.

© Kennedy et al., 2023, PLOS ONE