Ministry of Culture and Sports, Greece
Chrissi udgravning

Arkeologer hittar 3 800 år gammal ”färgfabrik”

På den grekiska ön Nisí Chrysí har en grupp arkeologer grävt ut en bosättning där invånarna för nästan 4 000 år sedan framställde färgen purpur.

I årtionden har forskarna trott att fenicierna i det som i dag är Libanon var bland de första att massproducera den eftertraktade purpurn. Nu visar en utgrävning på den lilla grekiska ön Nisí Chrysí att invånarna där framställde stora mängder purpur i flera århundraden innan fenicierna började med sin framställning.

På ön, som ligger cirka tio kilometer söder om Kreta, har arkeologerna hittat en bosättning med en stor byggnad med många rum. Experterna tror att komplexet användes mellan åren 1800 och 1500 före Kristus.
Enligt det grekiska kulturministeriet har arkeologerna hittat stora mängder skal från snäckarten Hexaplex trunculus i byggnaden.

Snäckan kunde ”mjölkas”

Under antiken användes de speciella snäckorna för att utvinna den extremt dyra och eftertraktade färgen purpur. När den här snäckarten känner sig hotad utsöndrar den ett sekret som kan användas vid färgning.

För att utvinna färgämnet kunde man antingen ”mjölka” snäckorna genom att peta på dem eller krossa dem. Det senare var minst arbetskrävande.
Under utgrävningarna har arkeologerna hittat fisktankar i vilka snäckorna eventuellt förvarades.

Snegl puprpur

Under antiken var purpur extremt dyrt, eftersom det krävdes över 10 000 snäckor för varje färgning. Färgen utvanns normalt genom att man krossade snäckorna. Till skillnad från andra färger på den tiden blektes purpur knappt alls.

© Christian Hütter Imagebroker RM/Imageselect

Purpurn gjorde invånarna rika

Mycket tyder på att invånarna levde gott på att exportera färgen, för under utgrävningarna har arkeologerna hittat en mängd värdesaker som de inte räknade med att få se i den arkitektoniskt tämligen enkla bosättningen. Bland fynden finns en guldring, guldarmband, en handfull ädelstenar och flera kopparvaser.