Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chrissi udgravning

Arkeologer hittar 3 800 år gammal ”färgfabrik”

På den grekiska ön Nisí Chrysí har en grupp arkeologer grävt ut en bosättning där invånarna för nästan 4 000 år sedan framställde färgen purpur.

Ministry of Culture and Sports, Greece

I årtionden har forskarna trott att fenicierna i det som i dag är Libanon var bland de första att massproducera den eftertraktade purpurn. Nu visar en utgrävning på den lilla grekiska ön Nisí Chrysí att invånarna där framställde stora mängder purpur i flera århundraden innan fenicierna började med sin framställning.

På ön, som ligger cirka tio kilometer söder om Kreta, har arkeologerna hittat en bosättning med en stor byggnad med många rum. Experterna tror att komplexet användes mellan åren 1800 och 1500 före Kristus.
Enligt det grekiska kulturministeriet har arkeologerna hittat stora mängder skal från snäckarten Hexaplex trunculus i byggnaden.

Snäckan kunde ”mjölkas”

Under antiken användes de speciella snäckorna för att utvinna den extremt dyra och eftertraktade färgen purpur. När den här snäckarten känner sig hotad utsöndrar den ett sekret som kan användas vid färgning.

För att utvinna färgämnet kunde man antingen ”mjölka” snäckorna genom att peta på dem eller krossa dem. Det senare var minst arbetskrävande.
Under utgrävningarna har arkeologerna hittat fisktankar i vilka snäckorna eventuellt förvarades.

Snegl puprpur

Under antiken var purpur extremt dyrt, eftersom det krävdes över 10 000 snäckor för varje färgning. Färgen utvanns normalt genom att man krossade snäckorna. Till skillnad från andra färger på den tiden blektes purpur knappt alls.

© Christian Hütter Imagebroker RM/Imageselect

Purpurn gjorde invånarna rika

Mycket tyder på att invånarna levde gott på att exportera färgen, för under utgrävningarna har arkeologerna hittat en mängd värdesaker som de inte räknade med att få se i den arkitektoniskt tämligen enkla bosättningen. Bland fynden finns en guldring, guldarmband, en handfull ädelstenar och flera kopparvaser.

Läs också:

Vapen under andra världskriget

Tiger-stridsvagnen levde inte upp till sitt rykte

1 minut
Krig

Iranska barnsoldater tvingades ut på självmordsuppdrag

19 minuter
Upptäcktsresor

Columbus namn nästan rentvått från syfilisanklagelser

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj